Japonya ve ABD güven tazeledi

Japonya ve ABD güven tazeledi

Başkan Barack Obama ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, iki ülke arasındaki güvenlik ittifakına vurgu yaparken Kuzey Kore’ye karşı da net bir tavır takınacaklarını açıkladı.

Japonya’da geçtiğimiz aralık ayında yapılan seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Liberal Demokratların lideri Şinzo Abe, Washington’u ziyaret etti. Abe, ziyareti kapsamında ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi. Oval Ofis’te yapılan görüşme sonrası iki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi. “Görevde olduğunuz sürece, ABD’de güçlü bir dost bulacağınıza emin olabilirsiniz.” diyen Obama, Asya’daki politikalarının “merkezi noktası” olarak Tokyo’yu gösterdi. Obama, ikili görüşme sırasında Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri ve atılacak adımların da gündeme geldiğini belirtti. Japonya Başbakanı Şinzo Abe de komünist yönetimin nükleer denemeleri nedeniyle “ödüllendirilmemesi” gerektiği noktasında Başkan Obama ile aynı fikirde olduklarını söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nde güçlü bir karar çıkması gerektiğine dikkat çeken Şinzo Abe, “Kuzey Kore’nin nükleer denemelerine ve füze fırlatmasına göz yumamayız.” diye konuştu.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VURGUSU


Başkan Obama, basın toplantısında  Çin’e ilişkin bir açıklama yapmadı. Ancak Japon lider Şinzo Abe, iki ülke arasındaki ittifakın “bir istikrar unsuru” olduğunu belirterek, “Senkaku konusuna soğukkanlılıkla yaklaşıyoruz. Bu duruşumuzu değiştirmeyeceğiz.” diye konuştu. Başkan Obama, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Obama, “Önceliğimiz iktisadı kalkınmayı sağlamak ve insanların refaha ulaşma imkanını sağlamak.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.