İsrail’in kendisi bile Mavi Marmara’da Netanyahu’yu suçladı

İsrail’in kendisi bile Mavi Marmara’da Netanyahu’yu suçladı

İsrail devletinin kurduğu gözlemci heyeti Mavi Marmara ile ilgili çalışmasını tamamladı. Gözlemci heyetin raporuna göre Mavi Marmara olayında Başbakan Binyamin Netanyahu’nun hatalı olduğu tespit edildi.

Gözlemciler, dokuz sivil Türk’ün ölümüne yol açan ve başta BM İnsan Hakları Komisyonu olmak üzere hemen hemen tüm insan hakları tarafından eleştirilen Mavi Marmara baskınında Netanyahu’nun karar verme yöntemleri hazırlanan raporda eleştirildi.

31 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen baskında orantısız güç kulanan İsrail askerlerine talimatları vermede, hazırsızlık olmakla ve yardım filosunu engellememekle suçlanan Netanyahu, bu olaydan sonra ülke içinde muhafazakar kesimden kendisine olan destek artmıştı.

Silahsız oldukları bilindiği ve uluslararası sularda olmasına rağmen İsrail’i komandoların çıkarma yaptığı Mavi Marmara gemisinde öldürülen eylemcilerin yakın mesafeden ateş edilerek öldrüldüğü de tespit edilmişti. İsrail askerlerinin savunmasız insanlara karşı silaha başvurması ise uluslararası toplumda büyük tepki çekmişti.  Birleşmiş Miletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Tel Aviv’e karşı bağlayıcı bir karar çıkmasına yalnızca Amerika engel olmuştu.

İsrail ombudsmanı ve devlet kontrolörü Micha Lindenstrauss, 2010 yılında Gazze’ye yardım görüten Mavi Marmara gemisine yapılan baskın hakkındaki 153 sayfalık raporunu açıkladı. Lindenstrauss, 9 Türk’ün öldürüldüğü saldırıda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun operasyonla ilgili karar sürecinde ağır hatalar yaptığını belirtti.

Rapor, “Türkiye’den gelen barış konvoyu söz konusunu olunca, diğer konvoylarda yapılanın aksine önceden belirlenen ve İsrail Ordusu ve Milli Güvenlik Konseyi tarafından da bilinen karar aşamalarından geçilmedi” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak ayrıca bu konuda muhalefeti susturmakla eleştirildi.Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev hazırlanan rapor hakkında yaptığı ilk açıklamada, “İsrail’in demokratik süreci, kusuru bağımsız olarak tespit etmek için oluşturulmuş kurumsal mekanizmaları da içerir ve Devlet Denetleyicisi’ne yaptığı çalışma için teşekkür ediyoruz” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.