İsrail Parlamentosu kendini feshetti, erken seçim kararı aldı

İsrail Parlamentosu kendini feshetti, erken seçim kararı aldı

İsrail Parlamentosu Knesset, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun muhalif tavrıyla bilinen iki bakanı görevden almasından bir gün sonra 17 Mart’ta genel seçimlere gidilmesi kararı aldı.

Öneriyi 84’e 0 oyla kabul eden İsrailli vekiller, parlamentoyu seçimlerin üzerinden iki yıl dahi geçmeden feshetti. Netanyahu liderliğinde kurulan sağ partiler koalisyonu içerisindeki görüş ayrılıkları, İsrail’i ‘Yahudi ulus devleti’ olarak tanımlayan bir yasanın kabine tarafından meclise sevk edilmesinin ardından büyük bir krize dönüşmüştü. Netanyahu’nun merkez sağ partilere mensup ortakları Adalet Bakanı Tzipi Livni ve Maliye Bakanı Yair Lapid, yasaya karşı gösterdikleri şiddetli muhalefetin ardından önceki gün Başbakan tarafından görevden alınmıştı. Bütçe, emlak vergisi düzenlemesi ve son aylarda Batı Şeria’da inşa edilen yasa dışı yerleşimler nedeniyle yeniden yükselen İsrail-Filistin gerginliği de beş partili koalisyonun aşırı sağcı ve merkez sağ üyeleri arasında tartışmalara sebep oluyordu. Livni ve Lapid, sırasıyla Hatnuah ve Yeş Atid partilerinin liderliğini yürütüyor.

Seçim ve parlamentoyu feshetme kararlarının resmiyet kazanması için önümüzdeki hafta mecliste nihai bir oylama daha yapılacak. Seçime kadar ülkeyi aşırı sağcı ortaklarıyla kurduğu bir azınlık hükümetiyle yönetecek olan Netanyahu, anketlere göre yine seçimin en büyük favorisi konumunda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.