İsrail hapishanede ölen ajanını tartışıyor

İsrail hapishanede ölen ajanını tartışıyor

İsrail günlerdir, aynı zamanda Avustralya vatandaşı da olan bir Mossad ajanının hapishanedeki intihar eylemiyle çalkalanıyor.

İsrail resmi makamlarınca Mahkûm X olarak adlandırılan Ben Zygier’in (34) tutuklanma sebebi ve ölümü ile ilgili sır perdesi aralanamazken, İsrail her zamanki gibi sessiz kalarak olayı soğutmaya çalışıyor.

Avustralya basını tarafından ortaya çıkarılan olayın asıl boyutu kendisini Ortadoğu’nun tek demokratik ülkesi olarak tanıtan İsrail’in, hapishane şartları, kamuoyunu yanıltma becerisi ve sansür ile aslında kapalı rejimlerden çok da farklı olmaması.

İsrail’i bu kez farklı bir şekilde dünya kamuoyunun gündemine taşıyan Mahkûm X olayı 2010 yılında İsrail’in önde gelen internet sitelerinden Ynet’in, Ayalon Hapishanesi’nde bir mahkûmun hücre cezasına çarptırıldığı, daha sonra da intihar ettiği şeklindeki haberiyle başladı. Fakat daha sonra bu haber esrarengiz bir şekilde kamuoyunun dikkatinden gizlendi ve haberlerin de arkası gelmedi. Geçtiğimiz salı günü Avustralya ABC kanalının, ölen kişinin Avustralya vatandaşı olduğunu açıklamasıyla olay yeniden bu kez şok boyutlarıyla ortaya çıktı. Ancak İsrail hükümeti, basına sert uyarılarda bulunarak konunun İsrail medyasınca sansürlenmesini istedi. Fakat üç parlamenterin dokunulmazlıklarını dahi riske ederek konuyu meclise taşımasıyla olay, İsrail medyasında yer bulmaya başladı. İsrail’in liberal medyası uygulanan sert sansüre büyük bir tepki gösterirken, özellikle Mossad’ın teknoloji çağında bir önceki yüz yılı yaşadığı vurgulandı. İsrail’de basın mensupları, basın kartı alırken, güvenlik konularında İsrail’in düşmanlarına yardım edecek bilgi yayınlamayacaklarına dair bir belgeye imza atıyorlar. Ben Alon ismiyle İsrail vatandaşı da olan Zygier’in tutuklanması ile ilgili farklı iddialar ortaya atılırken, Zygier’in çifte casusluk yapmaktan tutuklanmış olabileceği dile getirilen iddiaların başında geliyor. Avustralyalı yetkililer, Zygier’in daha önce Suriye, İran ve Lübnan’a yaptığı ziyaretlerle 2010 yılında Dubai’de öldürülen Hamaslı üst düzey yetkililerden Mahmut el Mabhuh olayı ile ilgili sorgulandığını açıkladı. Mabhuh cinayetinde yer alan pek çok Mossad ajanının başta Avustralya, İngiltere veya Kanada gibi ülkelerin vatandaşı olması, bu ülkelerin sert tepkisini çekmiş, ancak bu ülkeler kısa sürede İsrail’e yönelik eleştirilerine son vermişti. Dubai polisi Mabhuh cinayetinde yer alan 26 kişi arasında Zygier’in de bulunduğunu açıklamıştı. İsrail resmi makamları konuyla ilgili açıklama yapmazken, sadece yerel bir mahkeme Zygier’in hücresinde intihar ettiğini belirtmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.