İsrail, Gazze’de çocuk katliamına yeniden başladı

İsrail, Gazze’de çocuk katliamına yeniden başladı

İsrail’in dün Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları sonucu 19 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenler arasında Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Dayf’ın eşi ve 7 aylık bebeği ile 5 çocuk da bulunuyor. 45 gün önce başlayan operasyonda toplam can kaybı 2 bin 36’yı buldu.

On gün süren sükunetin ardından önceki gün Gazze’yi yeniden vurmaya başlayan İsrail, bölgeye yönelik bombardımanı dün şiddetlendirdi. İsrail ordusu salı gecesinden bu yana Gazze Şeridi’ne en az 90 hava saldırısı düzenledi. Dünkü saldırılarda Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Dayf’ın eşi ve 7 aylık oğlunun da aralarında bulunduğu 19 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerden biri hamile bir Filistinli kadın, 5’i de çocuk. Dayf’ın eşi ve çocuğunun öldüğü saldırı Gazze’de büyük bir öfkeye yol açarken, Hamas, suikast girişimi olarak değerlendirdiği saldırı sırasında komutanının evde olmadığını açıkladı. İsrail’in arananlar listesinin başında yer alan Dayf, 2002’den bu yana örgütün silahlı kanadının başında bulunuyor. Gazze’nin altının tünellerle örülmesi stratejisinin mimarı olan Muhammed Dayf en az dört suikast girişiminden kurtulmuş, ancak sakat kalmıştı. Tel Aviv, Dayf’ı birçok vatandaşının öldüğü suikast saldırılarının emrini vermekle suçluyor.

Dünkü can kayıplarıyla birlikte son altı haftada hayatını kaybeden Filistinli sayısı, 550’si çocuk olmak üzere 2 bin 36’ya yükseldi. Bu süreçte en az 10 bin Filistinli yaralanırken, aralarında çok sayıda cami, hastane ve okul gibi yapıların da yer aldığı 17 bine yakın bina ya tamamen yıkıldı ya da büyük hasar gördü.

Hamas ise yeniden başlayan İsrail saldırılarına el yapımı roketlerle karşılık vermeye çalışıyor. Dün Gazze’den İsrail’e 100’den fazla roket fırlatıldı. Roketler başkent Tel Aviv’e kadar ulaşırken herhangi bir can kaybı yaşanmadı. İsrailli yetkililer, Gazze’nin 80 km’lik menzilindeki vatandaşlarından sığınaklara girmelerini isterken, 2 bin yedek askeri de göreve çağırdı.

Taraflar ateşkesin sona ermesi ve Kahire’deki barış müzakerelerinin çökmesi konusunda birbirlerini suçluyor. İsrail, geçici ateşkesin sona ermesine 8 saat kala Gazze’yi vurması için bölgeden roket saldırıları gerçekleştirilmesini bahane ediyor. Hamas ise İsrail’in roket iddiasını yalanlayarak, “Barış getirebilecek temaslara İsrail ket vurdu.” diyor. Görüşmelerin yapıldığı Kahire’yi salı günü önce İsrail ardından da Filistin heyeti terk etmişti. İsrail müzakerelerde Gazze’nin silahlardan arındırılması konusunda ısrar ederken Hamas heyeti ise ablukanın kaldırılarak bölgeye bir liman ve havaalanı açılmasına izin verilmesini talep ediyordu. Ateşkesin çiğnenmesini kınayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, taraflara ‘şiddetin tırmanmasına izin vermemeleri’ çağrısı yaptı. Son gelişmelerin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Gazze’deki Hamas hükümetinin başı İsmail Haniye ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al Sani ile Doha’da bir araya geleceği açıklandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.