İspanya’da tarihî yargılama: Kralın kızı yolsuzluktan hâkim karşısında

İspanya’da tarihî yargılama: Kralın kızı yolsuzluktan hâkim karşısında

İspanya Kralı’nın küçük kızı Prenses Cristina, yolsuzluk soruşturması kapsamında dün hâkim karşısına çıktı. 5 saat boyunca  100 soruya cevap veren Cristina, suçu eşi Inaki Urdangarin’in üzerine attı. “Ben eşime çok güveniyordum.” diyen Prenses, soruların çoğuna “bilmiyorum, tanımıyorum, hatırlamıyorum” gibi cevaplar verdi.

İspanya adaletinde dün tarihi bir gün yaşandı. Kraliyet ailesine mensup bir kişi ilk kez ‘sanık’ olarak hâkim karşısına çıktı. Kral Juan Carlos’un en küçük kızı Prenses Cristina, ‘kara para aklama ve vergi kaçakçılığı’ suçlamasıyla mahkemede ifade verdi. Prenses Cristina, eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin’le ortak olduğu bir şirkette yapıldığı öne sürülen yolsuzluklarla ilgisi olmadığını sorgu yargıcı Jose Castro’ya açıklamaya çalıştı. Palma de Mallorca Mahkemesi’nde görülen davaya ulusal ve uluslararası medya büyük ilgi gösterdi. Duruşma için 90 medya kuruluşundan 300 gazetecinin akredite olduğu öğrenildi. Prenses Cristina ile eşi Urdangarin’in yüzde 50-50 eşit ortak olduğu Aizoon şirketinin, Noos Enstitüsü adlı kâr amacı gütmeyen vakıf aracılığıyla 6 milyon Euro’nun üzerindeki kamu parasını zimmetine geçirdiği iddia ediliyor. Yargıç Castro, Prenses’in şirketteki usulsüzlüklerde Maliye’ye karşı “kalkan” görevi üstlenmek ve onları görmezden gelmekle suçluyor.

Mayorka Adası’nın Palma kentinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı  Palma de Mallorca Mahkemesi’ndeki tarihi yargılama dün saat 11.00’de başladı. İçişleri Bakanlığı, mahkeme önünde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alarak Prenses Cristina’nın emniyeti için 300 polis görevlendirdi.

Davaya ulusal ve uluslararası medya büyük ilgi gösterdi. Adadaki bazı yollar trafiğe kapatıldı, mahkeme önünde protesto yasaklandı. Çoğu Cumhuriyetçilerden oluşan göstericiler, Prenses aleyhine sloganlar atarken, “Hukukun adı var: Castro”, “Castro halk seninle” ve “İspanya Kraliyeti dışarı” gibi pankartlar açtı. İçişleri Bakanlığı, medya kuruluşlarının birkaç saniyelik bile olsa bu tarihi anı görüntülememesi için Prenses Cristina’yı taşıyan aracın mahkemenin kapısına kadar gelmesine izin verdi. Prenses buna rağmen arabasını mahkeme kapısının 15 metre gerisinde durdurarak yürümeyi tercih etti ve medya mensuplarını selamladı.

Kapalı kapılar ardında başlayan sorgulamada Hakim Jose Castro’nun 227 sayfalık iddianamesine göre Prenses Cristina, eşi olan Palma Dükü Inaki Urdangarin ile birlikte yarı yarıya ortak olduğu ‘Aizoon’ adlı firma aracılığıyla vergi kaçırma, kamu fonlarını zimmete geçirme ve para aklama iddialarına cevap vermeye çalıştı. Sorgulama yaklaşık 5 saat sürdü. Prenses, sorgu yargıcının 100’den fazla sorusuna cevap vermek zorunda kaldı.

 

Kamu parasını kendi şirketine aktarmış

İspanya’da ‘Noos olayı’ olarak adlandırılan yolsuzluk soruşturmasına göre, Prenses Cristina’nın eşi İnaki Urdangarin’in 2003-2007 yılları arasında başkanı olduğu kamu vakfı Noos Enstitüsü’nden yaklaşık 6 milyon Euro’yu kendi şirketleri Aizoon’a aktardığı öne sürülüyor. Yargıç Castro, Prenses’i şirketteki usulsüzlüklerde maliyeye karşı “kalkan” görevi üstlenmekle suçluyor. Urdangarin için kamu malını zimmetine geçirme, kötüye kullanma, dolandırıcılık ve evrakta sahtekarlık gibi 6 ayrı suçtan sırasıyla 23 sene hapis cezası isteniyor. Geçtiğimiz kasım ayında, Urdangarin adına kayıtlı 16 adet gayrimenkule mahkeme kararıyla el konulmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.