İspanya’da büyük yolsuzluk operasyonu: 51 gözaltı

İspanya’da büyük yolsuzluk operasyonu: 51 gözaltı

İspanya jandarması, Madrid, Murcia, Leon ve Valencia kentleri başta olmak üzere 259 farklı noktada geniş çaplı yolsuzluk operasyonu düzenledi. “Punica” adı verilen operasyonda, aralarında önemli politikacı, işadamı ve memurların bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı.

Gözaltı listesinde, iktidardaki Halk Partisi’nin (PP) eski Madrid İl Başkanı Francisco Granados, aynı partiden Leon İl Meclis Başkanı Carlos Martinez ve Madrid’e bağlı 6 belediye başkanının olması dikkat çekti. Savcılık, kamu ihalelerini rüşvet karşılığında dağıtan bir yolsuzluk şebekesinin “birçok belediye ve özerk yönetimlerin içine sızdığını” bildirdi. Operasyon çerçevesinde 400 banka hesabı incelemeye alınırken, 30 banka hesabına ihtiyati tedbir konuldu.

Ulusal Mahkeme (Audiencia Nacional) hakimi Eloy Velasco, operasyonu Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı ve Jandarma’nın yolsuzluk ve mali suçları araştıran Merkez Operasyonel Birimi (OCU) ile birlikte yürüttüğü kaydedildi.

İSVİÇRE SAVCILIĞI VE TELEFONLARI DİNLEMELERİ

İspanya’yı sarsan büyük yolsuzluk operasyonu, geçen sene İsviçre Savcılığı’nın PP yöneticisi Francisco Granados ve işadamı David Marjaliza hakkında kara para aklama soruşturması açıldığını ve hesaplarının bloke edildiğini bildirmesiyle başladı. İkili hakkında kendi soruşturmasını başlatan İspanyol savcılığı, telefon dinlemeleriyle ihale şebekesine dahil olanlar isimleri tespit etti. Söz konusu şebekenin son iki senede, komisyon karşılığında 250 milyon Euro değerinde kamu ihalesi dağıttığı hesap ediliyor.

Gözaltına alınanlar, karapara aklama, evrakta sahtecilik, mali suçlar, rüşvet, nüfuz ticareti, organize suç ve usulsüzlükle suçlanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.