İspanya Başbakanı, yolsuzluk iddialarına karşı mal varlığını beyan etti

İspanya Başbakanı, yolsuzluk iddialarına karşı mal varlığını beyan etti

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kendisi hakkında basında yer alan yolsuzluk iddialarına karşı mal varlığını beyan etmek zorunda kaldı.

Başbakanlık resmi internet sitesinde yayınlanan ve Mariano Rajoy’un 2003-2012 yılları aralığındaki mal varlığını beyanını gösteren kayıtlar, İspanyol kamuoyunu ve medyayı ikna etmedi.

İktidardaki merkez sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) eski Mali İşler Müdürü Luis Barcenas’a ait olduğu iddia edilen ve El Pais gazetesi tarafından yayınlanan gizli hesapta, Başbakan Rajoy’un 1999 yılından itibaren zarflarla yıllık ortalama 25 bin Euro civarında kara para aldığı öne sürülüyordu.

Bugün yayınlanan bilgiler, Mariano Rajoy’un 2011 yılında ana muhalefet partisi lideri olarak 240 bin Euro kazanırken, 2012 yılında Başbakan olarak 74 bin 912 Euro brüt maaş aldığını gösteriyor.

İspanyol basını, ana muhalefet partisi başkanının 2011 yılında 144.738,81 Euro net maaş alırken, bir sene sonra Başbakan olarak kazancının 49.893 Euro’ya inmesini ön plana çıkardı.

İddianın sahibi olan ülkenin önde gelen sol görüşlü gazetesi El Pais ise Başbakan Rajoy’un açıkladığı bilgilerin Barcenas’ın notlarında yer alan ek ödemelere ilişkin hiç bir şeyi netliğe kavuşturmadığını yazdı.

El Pais gazetesi, 31 Ocak tarihinde PP’nin eski haznedarı Luis Barcenas’a ait olduğu öne sürülen gizli hesapları yayınlamıştı. Aynı gazetenin 3 Şubat baskısında yer alan ve Barcenas’ın el yazısı olduğu belirtilen gizli hesapta, Başbakan Rajoy dahil partinin üst düzey yöneticilerine 1990-2008 yılları arasında zarflarla ek ödemeler yapıldığı görülüyor.

Söz konusu belgede, çoğunluğu inşaat firmalarından olmak üzere özel şirketlerden gelen paralardan Mariano Rajoy’a, başbakan olmadan önce, 1997-2008 yılları arasında 322.231 Euro ek ödeme yapıldığı öne sürülüyor.

İddiaları şiddetle reddeden Rajoy, “Bu partide veya başka yerde, hiç bir zaman ne kara para aldım ne de dağıttım” diyerek kendisine yolsuzluk isnat eden yayın kuruluşlarına yasal süreç başlatacağını söylemişti.

Tüm bu olayların merkezinde yer alan 55 yaşındaki Luis Barcenas’ın geçen ay İsviçre bankalarında 22 milyon Euro parası olduğu ortaya çıkarken, PP’nin çıkardığı vergi affıyla 10 milyon Euro’yu yasallaştırdığı belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.