İskit’lerin altınları Ukrayna’nın mı Kırım’ın mı?

İskit’lerin altınları Ukrayna’nın mı Kırım’ın mı?

Kırım’daki müzelerden alınarak sergilenmesi için Hollanda’ya götürülen İskit medeniyetine ait altınların kime iade edileceği konusu yeni tartışmalara yol açtı.

Şubat ayında Kırım’daki dört müzeden yaklaşık 2 bin tarihi eşya ve eser sergilenmek üzere Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a götürülmüştü. Eserlerin arasında İskit altınları da bulunuyor.

Kırım’ın mart ayında Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya dahil olmasının ardından bu eserlerin hangi ülkeye iade edileceği ise tartışma konusu oldu. Her iki taraf tarihi eserleri sahiplenirken Hollanda ise henüz ne yapacağına karar veremedi.

Haziran ayının sonunda Ukrayna Kültür Bakanlığı, Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın eserlerin Kiev’e ait olduğunu onayladığını ve kısa sürede iade edileceğini duyurmuştu. Ancak konuyla ilgili Rus basınına konuşan Amsterdam Üniversitesi basın temsilcisi Kim Janssen, sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Janssen,”Sergi 31 Ağustos’a kadar devam ediyor. Şimdilik bunları söyleyebilirim.” dedi.

Kırım Cumhuriyeti Meclisi Bilim, Eğitim, Gençlik ve Spor Komitesi temsilcisi Valeriy Kosarev ise, içinde savaş aletleri, değerli mücevherler ve İskit altınların bulunduğu eserlerin kendilerine iade edilmemesi halinde, gelecekte hiçbir Avrupa ülkesiyle işbirliği yapmayacakları açıklamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.