IŞİD, Türkiye’nin komşusu oldu

IŞİD, Türkiye’nin komşusu oldu

Irak’ın üçte birini ele geçiren IŞİD militanları, Suriye’de de Türkiye sınırına yakın bölgelerde hızla ilerliyor. Örgüt, Halep’e bağlı stratejik Ahtarin kasabasının ardından Azez, Savran, Mercidabık, Boztepe, Toyruk ve Erşed’i de aldı. Sınırda ele geçirdiği bölgelerle Türkiye’ye komşu konumuna geldi.

Irak’ın batısı ve kuzeyinde birçok bölgeyi ele geçiren selefi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, Türkiye’nin güney sınırında da gücünü artırıyor. Önceki gün Türk sınırına 18 kilometre mesafedeki ‘Halep’e açılan kapı’ Ahtarin ile Türkmen Barih kasabasını Suriyeli muhaliflerden alan IŞİD, dün bölgede birçok kasaba ve köyde hakimiyet kurdu. Sınıra 5 kilometre uzaklıktaki Azez kasabası ile Halep’in kuzeyindeki Savran, Mercidabık, Boztepe, Toyruk, Erşed kasabaları da örgütün eline geçti.

Böylelikle Esed rejimine karşı savaşan muhaliflerin Türkiye sınırından Halep cephesine giden stratejik güzergâhların büyük kısmı kesilmiş oldu. Muhaliflerin önemli bir ikmal hattı olan Babus Selam sınır kapısının da düşmesinin an meselesi olduğu, sınır bölgesindeki Suriyelilerin Türkiye’ye kaçmaya başladıkları ifade edildi. Buranın da düşmesi halinde örgüt, Türkiye sınırındaki üç kapının kontrolünü ele almış olacak. Gaziantep Karkamış’ın karşısındaki Cerablus, Akçakale’nin karşısında Telabyad sınır kapıları zaten IŞİD’in elinde bulunuyor. IŞİD militanları Urfa’nın Suruç ilçesinin karşısındaki Kobani şehrini almak için de saldırıyor. IŞİD’in Kobani şehir merkezine 10-15 kilometre uzaklıkta mevzilendiği belirtiliyor. Suriye’deki petrol ve su havzalarında hakimiyet kuran örgüt, geçen yıl Suriye’deki Rakka şehrini ele geçirmesinin ardından Türkiye sınırına yönelmiş, bu yılın başlarında Telabyad ile Carablus’u şiddetli çatışmaların sonunda almıştı.

 

Muhalif komutanlar, IŞİD’in saldırdığı bölgelerdeki savaşçıların büyük kısmının ağır silahlı IŞİD militanlarına karşı koyamayarak kaçtığını bildirdi. Örgüt, Musul’u almasının ardından Irak ordusundan ele geçirdiği ağır silahları kısa süre önce Suriye’deki hedeflerine saldırmak üzere Suriye’ye sokmuştu.

Alınan bilgilere göre, IŞİD’in Halep’in kuzeyinde ele geçirdiği kasabalarda şimdiye kadar Türkmen ve Arap yüzlerce Suriyelinin kafası kesilerek infaz edildi. Halep ve İdlib’deki muhalif gruplar, kuzeyde terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD ve IŞİD ile; güneyde ise Esed güçleri arasına sıkıştı. Halihazırda Halep’in kuzeyinde PYD’nin kontrolünde Afrin ilçesi bulunuyor. Güneyinde ise Esed güçlerinin hakimiyeti bulunuyor. Hem Esed rejimine bağlı güçler hem de IŞİD tarafından kuşatılan silahlı muhalif gruplar arasında kaos yaşandığı belirtiliyor. Zaman’a konuşan Suriyeli muhalif bir komutan, “Artık Halep’in düşmesi sürecine girildi. Yeterince yardım gelmezse devrimin başkenti kısa sürede düşebilir. Halep, İdlib düşmesi artık neredeyse muhtemel ancak hâlâ kimseden destek görmüyoruz.” ifadelerini kullandı. Muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nden bir yetkili de cephedeki son durumla ilgili umutsuz konuşarak, “Hiçbir komutanımız artık IŞİD ve Esed’e karşı kazanabileceğimizi düşünmüyor. Çünkü yardım sözü veren ABD, Avrupa, Arap ülkeleri ve Türkiye artık desteklerini çekti. Birçok muhalif savaşçı çatışmaya girmekten kaçınıyor. Askerlere maaş ödenemiyor. Herkes komşu ülkelerdeki ailelerinin yanına dönüyor.” dedi. IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde hızlı ilerleyişinde katliam korkusuyla sindirilen bölgedeki aşiretlerin desteğini almasının da rolü olduğu kaydediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.