İran’la müzakerelerden sonuç çıkmadı

İran’la müzakerelerden sonuç çıkmadı

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya’dan oluşan “5 1” grubu ile İran arasındaki nükleer müzakerelerde ilerleme sağlanamadı.


İran devlet televizyonu IRINN, Kazakistan;ın Almatı kentinde iki gün süren müzakerelerin sona erdiğini duyurdu.


Müzakerelerin ardından, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi.


Celili, müzakerelerde nükleer enerji porgramlarıyla ilgili karşı tarafın iddialarına ayrıntılı bir şekilde cevap verildiğini belirterek, görüş ayrılıklarının giderilemediğini söyledi.


Nükleer enerji elde etme haklarının resmen tanınması ve yaptırımların kaldırılması taleplerini yineleyen Celili, bir önceki öneri paralelinde karşı tarafa yeni bir teklif sunduklarını vurguladı.


Celili, tarafların müzakereye ilişkin değerlendirme yapacaklarına değinerek, “İyi bir müzakere oldu. Şimdi 5 1 güven sağlamaya yönelik irade ve samimiyetini gösteren adımlar atmalı” ifadesini kullandı.


Ashton ise  uzun ve yoğun müzakerelerin ardından, uzlaşı için tarafların henüz birbirine uzakta olduklarının anlaşıldığını dile getirdi.


Müzakerede bazı konuların ayrıntılı ele alındığını belirten Ashton, yeteri kadar kapsayıcı olan kendi önerileri doğrultusunda güven ortamı sağlanabileceğine dikkati çekti.


İran’dan güven sağlayıcı adımlar atmasının beklendiğini dile getiren Ashton, bu adımlar konusunda müzakere sonuçlarını taraf ülkelere ileteceğini bildirdi.


Ashton, müzakerelere devam edilip edilmeyeceği konusunda “5 1” ülkelerinin görüşünü aldıktan sonra Celili’ye bilgi vereceğini söyledi.


BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa ile Almanya’dan oluşan “5 1” grubuyla İran arasında Cenevre, İstanbul, Bağdat ve Moskova;da yapılan müzakerelerden de sonuç çıkmamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.