İran’ın nükleer programı: Cenevre’deki görüşmeler sonuçsuz kaldı

İran’ın nükleer programı: Cenevre’deki görüşmeler sonuçsuz kaldı

İran’la nükleer programı konusunda dünya güçlerinin Cenevre’de 3 gündür yürüttüğü görüşmeler anlaşmaya varılamadan sona erdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, anlaşmaya varılamasa da sonuçtan hayal kırıklığı duymadıklarını açıkladı. Zarif, görüşmelerin iyi geçtiğini ve devam etmesi için tüm taraflara kazanımlar sağladığını, görüşmelerin 20 Kasım’da devam etmesini umduğunu belirtti.

 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, somut ilerlemeler olmakla birlikte taraflar arasında bazı görüş ayrılıklarının devam ettiğini açıkladı. Ashton, bu görüş ayrılıklarıyla ilgili ayrıntı vermedi.

 

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “İran’ın mevcut konumunun kendilerini tatmin etmediğini ve budalaca bir anlaşmanın parçası olmayacaklarını” ifade etti.

Cenevre’deki görüşmelere katılan 5+1 grubunu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Fransa, Rusya, İngiltere ve Çin’in yanı sıra Almanya oluşturuyor.

İran’la BM’nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasındaki görüşmeler, Tahran hükümetinin uranyum zenginleştirme programını askıya almayı hedefliyor. Bu adımları atması karşılığında İran’a BM yaptırımlarını hafifletme vaadi verildi. İran, nükleer programının tamamen sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.