İran’da Ferinaz protestoları sonrası OHAL ilan edildi

İran’da Ferinaz protestoları sonrası OHAL ilan edildi

İran’ın Mahabad kentinde bir otelde tecavüze uğramamak için intihar eden 25 yaşındaki Ferinaz Hosrovani’nin ölümü sonrası üzerine rejim karşıtı protestolar düzenlendi.

Batı Azerbaycan eyaletinde Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu Mahabad kentinde 25 yaşındaki Ferinaz Hosrovani, İran istihbarat birimi üyelerinin tecavüz girişimine karşılık çalıştığı otelin 4. katından atlayarak intihar etti.

Hosrovani’nin hayatını kaybetmesi üzerine İran rejimine yönelik protestolar başlatan halk oteli de ateşe verdi. Ölü ve yaralı sayısıyla ilgili net bilgi verilmeyen olaylar sonucu Mahabd kentinde OHAL ilan edildi.

Mahabad, İran’da Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı şehirlerden biri. Mahabad, 1946 yılında ilan edilen Kürt Cumhuriyeti’nin başkentiydi. Cumhuriyet’in Genelkurmay Başkanlığı’nı ise şimdiki Irak Kürdistan Federe Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani üstlenmişti.

Mahabad Kürt Cumhuriyeti 11 ay sonra Sovyetler Birliği’nin İran’dan geri çekilmesi ve desteğini çekmesi üzerine İran rejimi tarafından yıkıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.