İran, Suriye’ye Irak üzerinden silah ve asker göndermiş

İran, Suriye’ye Irak üzerinden silah ve asker göndermiş

ABD’nin geçen yıl ülkedeki tüm kuvvetlerini çekmesinin ardından İran’ın yakın müttefiki haline gelen Irak, Tahran’ın Suriye’deki Esed rejimine yaptığı yardımlar için hava sahasını koridor haline getirdi.

Batı kaynaklı bir istihbarat raporuna göre İran, Irak hava sahasından geçirerek Suriye’ye gönderdiği sivil uçaklarla, 18 aydır süren isyanı silahla bastırmaya çalışan Beşşar Esed’e yardım olarak askeri personel ve büyük miktarlarda silah sevk etti. Reuters Haber Ajansı’nın eline geçen istihbarat raporuna göre, ABD yetkilileri, İran’ın müttefiki olan Esed’e silah taşıdığından şüphelenilen İran uçaklarının Irak hava sahasından geçişleri için Bağdat’tan bilgi istedi.

Irak, hava sahasından silah geçmesine izin vermediğini söylüyor. Ancak söz konusu istihbarat raporu, İran’dan büyük miktarda silahın Suriye’ye aktığını gösteriyor. Rapora göre bu sevkiyatları İran Devrim Muhafızları örgütlüyor. Raporda, “(İstihbarat) aynı zamanda Irak yetkililerinin yaptığı açıklamaları düpedüz yalanlıyor. İran’dan Irak yoluyla hemen hemen her gün uçan uçaklar, İran Devrim Muhafızları Örgütü personeli ve isyancılara karşı savaşan Suriye güvenlik güçleri ve milislerine onlarca ton silah taşıyor.” ifadelerine yer veriliyor.


İstihbarat raporunda İran’ın Suriye’ye silah sevkiyatını Türkiye üzerinden yapmadığı vurgulanıyor ve Türk hava sahasından bu tür uçuşların son bulduğu belirtiliyor. “Ankara’nın Suriye’ye karşı kararlı bir tavır alması ve kendi toprakları ya da hava sahasından Esed rejimine gönderilecek her türlü silah sevkiyatını durduracağını açıklamasından sonra Tahran bu yolu artık hiç kullanmaz oldu.” deniliyor.

Birleşmiş Milletler’in hakkında aldığı silah ambargosu kararı uyarınca İran’ın silah satması yasak. Daha önce New York Times gazetesinde çıkan benzer içerikli bir haber üzerine Iraklı yetkililer, İran’ın Irak üzerinden silah değil gıda ve insani yardım malzemesi taşıdığını, İran’ın bu konuda Başbakan Nuri el-Maliki’ye güvence verdiğini savunmuştu. İran ise geçtiğimiz günlerde kendi askerlerinin “danışmanlık” hizmeti vermek üzere Suriye’de bulunduğunu kabul etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.