İran nükleer müzakerelerde sunulan teklifi inceliyor

İran nükleer müzakerelerde sunulan teklifi inceliyor

İran ile BM Güvenlik Konseyi’ne daimi üye 5 ülke ve Almanya’nın oluşturduğu ‘5+1’ grubu arasındaki nükleer müzakerelerde İran’ın 5+1 ülkelerince sunulan teklifi inceleyeceği bildirildi.
    
Kazakistan’ın Almatı kentinde yapılan müzakerelerle ilgili açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın sözcüsü Michael Mann, müzakerelerin devam edip etmemesinin İran’ın tutumuyla belirleneceğini vurguladı.
    
Mann, “İran tarafı tekliflerimizi inceliyor. Eğer İran teklifleri kabul ederse görüşmeler ‘5+1’ formatında devam edecektir” dedi.
    
Tahran’ın, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğu kanıtlayamadığı için, AB tarafından  uygulanan yaptırımların hafifletilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Michael Mann, İran’ın sunmak istediği yenilenmiş teklifler paketinin içeriğiyle ilgili bilgilerinin olmadığını vurguladı.
    
Kaynaklar, İran delegasyonundan bir yetkilinin, bu günlük görüşmelerin sona erdiğini ve yarın müzakerelere devam edileceğini belirttiğini bildirdi.
    
Batılı ülkeler ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasına zarar getireceği gerekçesiyle, İran’ın uranyum zenginleştirme programını durdurmasını istiyor.
        
ABD ve bazı ülkeler, Tahran’ın nükleer çalışmalarının silah üretmek amacıyla olduğundan şüphe ediyor. İran ise nükleer çalışmalarının tamamen barışçıl amaçlarla olduğunu savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.