İran ilk defa Suriye görüşmeleri için davet edildi

İran ilk defa Suriye görüşmeleri için davet edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-mun, Cenevre-2 Konferansı’na İran’ı da davet ettiğini açıkladı. Uzun süren pazarlıkların ardından dün New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklama yapan Ban, İran’ın, Suriye’de tam yetkili geçiş hükümeti kurulması hedefini kabul ettiğini dile getirdi.

Amerika Birleşik Devletler tarafından son haftalarda Tahran’ın Cenevre-2 Konferansı’na davet edilmesine yönelik girişimlere sıcak bakabileceği yolundaki mesajları Ban’ın siyasi olarak elini güçlendiren husus oldu. Ban, Cenevre-2 Konferansı’na İran’ı da davet ettiklerini ifade ederken Tahran yönetiminin müzakerelerde Suriye’de tam yetkili geçiş hükümeti kurulmasını hedefleyen Cenevre Bildirgesi’ni kabul ettiğini ifade etti.

Cenevre-2 Konferansı için İran gibi BM’den ilk defa davet mektubu alan ülkeler arasında Meksika, Vatikan, Lükemburg, Belçika, Avusturalya, Bahreyn, Hollanda, Güney Kore ve Yunanistan bulunuyor. Cenevre-2 Konfrenasi’na davet edilen ülke sayısı 40 oldu. Daha önce Cenevre-2 Konferansı için aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 30 ülkeye davetiye gönderilmiş ancak Rusya ve ABD arasında anlaşama sağlanamadığı için İran’a davetiye gönderilmediği belirtilmişti. Ban, konferansa çok ülkenin davet edilmesi gerekçesini de, Suriye hükümeti ile muhalefet arasında gerçekleşecek müzakerelere destek verme açısından önemli olacağını savundu.

BM Genel Sekreteri, Cenevre Konferansı’na İran’ın davet edilmesi gerektiği fikrini uzun süredir savunuyordu. İran’ın Suriye’deki savaşı durdurmada katkı sağlayabileceğine inanan Ban, bu konuda ABD ile de ters düşmüştü. Ban, basın toplantısında, ‘‘İran’ın Suriye’de çözüm için düzenlenecek bir toplantıda mutlaka yer alması gerektiğini daha önce de dile getirmiştim’’ dedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile uzun bir görüşme yaptığını bildiren Ban, ‘‘Zarif bana, Cenevre-2 Konferansı’nın Cenevre-1’de kabul edilen bildiri temelinde ve bunun uygulamasına yönelik olacağının teminatını verdi’’ diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif’in kendisine Suriye’de karşılıklı rızaya dayalı tam yetkili bir geçiş hükümeti kurulması fikrine destek verdiği sözünü aktaran Ban, İran’ın bu temelde konferansta yapıcı bir rol üstleneceğine inandığını ifade etti.

KONFERANS 2 AŞAMALI

Cenevre-2 Konferansı’nın ilk aşaması uluslararası seviyede BM Genel Sekreteri Ban’ın başkanlığında İsviçre’nin Montrö şehrinde davetli 40 ülkenin katılımıyla çarşamba (22 Ocak) günü yapılacak. Konferansın ikinci aşaması ise Cenevre şehrinde BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi’nin arabuluculuğunda Suriye hükümet ve muhalefeti bir araya gelerek tarafların çözüm şartlarını pazarlık edecek.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.