İran görüşmeleri hareketlendi

İran görüşmeleri hareketlendi

İran’ın nükleer programi ile ilgili müzakerelerde mesafe alınması üzerine dünya güçlerinin dışişleri bakanları ardı ardına Cenevre’ye hareket etti.

 

Müzakereler için Cenevre’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, henüz bir anlaşmanın şekillenmediğini ve görüş ayrılıklarının giderilmesi gerektiğini söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da müzakerelerde ilerleme sağlandığını fakat henüz sonuca ulaşılmadığını dile getirdi.

 

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de Cenevre’ye gideceklerini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ise görüşmelere katılmayacağı açıklandı. Çin’den ise bu konuda açıklama gelmedi.

 

Tahran’ın nükleer programı ile ilgili müzakerelerin son turu BM Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ve Almanya ile dün Cenevre’de başlamıştı. Müzakerelere İran tarafından Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, karşı taraftan ise AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton başkanlık yapıyor.

 

Dünya güçleri İran’ın ilk adım olarak uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını istiyor. Bunun karşılığında ise Tahran’a uygulanan yaptırımlar hafifletilecek.

 

İSRAİL KIZGIN

 

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise müzakere edilmekte olan anlaşmaya sert tepki göstererek, İran’ın nükleer silah geliştirme kapasitesini ortadan kaldırmayan her türlü anlaşmayı reddedeceklerini ifade etti.

 

Amerikan Dışişleri Bakanı Kerry ile bugün İsrail’de yaptığı görüşme öncesinde basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, “İranlılar karşılığında hiçbir şey vermeden her şeyi elde ettikleri için şimdi Cenevre’de memnun şekilde turluyorlardır. Uranyum zenginleştirme kapasitelerini azaltmadan yaptırımlar hafifletilecek.” dedi.

 

İsrail’in bu anlaşmaya taraf olmadığını dile getiren Netanyahu, kendilerine savunmak için gereken her şeyi yapacaklarını belirterek İran’a gözdağı verdi.

 

ABD Başkanı Barack Obama ise dün NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bizim işimiz İranlılara güvenmemek.” diyerek Tahran’a yönelik temel yaptırımların kaldırılmayacağının altını çizdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.