İran, BM’yi zor durumda bıraktı

İran, BM’yi zor durumda bıraktı

Birlemiş Miletler (BM)’in dün İran’a Genel Sekreter aracılığı ile gönderdiği Cenevre-2 Konferansı katılım davet mektubu için ‘kabul’ ettiği öne sürülen İran’ın Cenevre-1 Konferansı bildirisine itirazının devam ettiğini açıklaması diplomatik krize neden oldu.

Tahran’ın açıklamaları için BM Genel Sekreter Sözcüsü, ‘‘Derin bir hayal kırırklılığı’’ diye cevap verdi. Cenevre-2 Konferansı için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un tüm uluslararası ve Suriye’deki güçlerin Cenevre-1 Konferansı vizyonuna katkı yapmaları ve hayata geçmesi amacıyla bu davetleri gönderdiği ifade edildi. Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky şöyle devam etti; ‘‘Sayın  Genel Sekreter kendisine İranlı yetkililerin dün söyledikleri ile bugün yaptıkları açıklamanın farklı olması karşısında derin bir hayal kırıklığı yaşamaktadır. Oysa İran, Genel Sekretere Cenevre-1 Konferansı bildirisini desteklediklerini iletmişlerdi. Ancak İranlı yetkililerin neden böyle açıklamalarının değiştirdikleri konusunda bir açıklama yapamam.’’

Nesirky, basın toplantısında yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un İran’ı Cenevre-2’ye davet etmeden önce uluslararası toplum, ABD ve Rusya ile de temaslarda bulunduğunu söyledi.

İran’ın bölgede önemli bir aktör olması nedeniyle Genel Sekreter’in İran’ın davet edilmesini en başından beri istediğini kaydeden Nesirky, İran’a davetiye gönderildiğini açıklamasından sonra meydana gelen gelişmeler nedeniyle Genel Sekreter Ban’ın büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

Cenevre ile Montrö’de yapılacak toplantıların birbirinden farklı olduğunu belirten Nesirky, ‘‘Burada ciddi bir yanlış anlaşılma var. Montrö’de uluslararası oyuncu ülkeler ile uluslararası organizasyonların katılacağı bir günlük toplantı olacak. Bu toplantıda tüm taraflar bir araya gelerek Suriye’de devam edegelen acıların bitirilebilmesi için uluslararası bir baskı oluşturmayı hedefliyor.’’ dedi.

Cenevre’de yapılacak olan görüşmelere ise BM ile Arap Birliği Suriye Özel temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi’nin öncülüğünde Suriye’deki tarafların biraraya geleceğini belirten Nesirky, bu görüşmelerinde birgün gibi bir süre ile de sınırlandırılmadığını ifade etti. Nesirky, Cenevre’de Surye hükümeti ile muhaliflerin yapacağı görüşmeye başka bir ülke veya tarafın dahil edilmeyeceğini dile getirdi.

BM’nin yalnızca İran’ın değil başkalarının da açıklamalarınan dolayı ‘hayal kırıklılığı’ yaşadığını ifade eden Nesirky, bu açıklamaları kimlerin ya da hangi ülkelerin yaptığına yönelik bir açıklama yapmadı. Ancak BM kulislerinde bu ülkeler içinde Amerika ile Suudi Arabistan’ın kast edildiği öne sürülyor.

Günlük basın toplantısı nedeniyle açıklama yapan Nesirky, Montrö toplantısının iptal olup olmayacağı yolundaki soruya yanıt vermedi. Nesirky ayrıca, İran’a Ban tarafından iletilen katılım davet mektubunun geri çekip çekmeyeceği sorusuna da cevap vermedi.

BAN’IN DÜNKÜ AÇIKLAMASI

Pazar akşamı basının karşısına çıkan BM Genel Sekreteri Ban, ‘‘İran’ın Suriye’de çözüm için düzenlenecek bir toplantıda mutlaka yer alması gerektiğini daha önce de dile getirmiştim.’’ diye açıklamada bulunmuştu. Ban daha sonra İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile uzun bir görüşme yaptığını bildirerek, ‘‘Zarif bana, Cenevre-2 Konferansı’nın Cenevre-1’de kabul edilen bildiri temelinde ve bunun uygulamasına yönelik olacağının teminatını verdi.’’ diye konuşmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.