İran, ‘Bağlantısızlar Hareketi Liderler Zirvesi’ne hazırlanıyor.

İran, ‘Bağlantısızlar Hareketi Liderler Zirvesi’ne hazırlanıyor.

Zirve için oluşturulan resmi internet sitesinde, Tahran’da yapılacak toplantıya 120’ye yakın ülkenin davet edildiği belirtildi. Yine aynı sitede 40’a yakın ülkenin devlet başkanı veya başbakan düzeyinde katılacağı bilidirildi. Yine zirvede Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da katılacağı dile getirildi.

İran’da 26-31 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan zirveye katılmayı planlayan BM genel Sekreteri Ban’a Tahran’ın davetine olumlu cevap vermemesi için baskı yapılıyor. İftira ile Mücadele Birliği (ADL) yaptığı açıklamada Ban’ın uluslar arası kanunları hiçe sayan Tahran’ın davetine olumlu cevap vermesinin İran yönetimini daha da cesaretlendirileceğine dikkat çekildi. ADL, Ban’a Tahran’ın uluslar arası toplumun kendisinden beklediği sorumlulukları yerine getirmediğini hatırlatarak ziyaretinin barış çabalarına destek olmayacağı hatırlatıldı.

Bağlantısızlar Hareketi’nin dönem başkanlığını İran’a devredecek olan Mısır’ın zirvede Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin tarafından temsil edileceği belirtildi. Zirveye davet edilenler arasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in de yer aldığı belirtilirken, Esed’in katılımın henüz kesinleşmediği bildirildi.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in açılış konuşmasıyla başlayacak zirvede, bölgesel ve uluslararası gündemi oluşturan konuların ele alınacağı belirtiliyor. Zirve için alınan önlemler kapsamında başkent Tahran’da resmi daireler ile diğer bazı kurumların beş gün süreyle tatil ilan edildiği açıklanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.