İran, ABD’ye ait yeni bir insansız hava aracı ele geçirdiğini iddia etti

İran, ABD’ye ait yeni bir insansız hava aracı ele geçirdiğini iddia etti

İran, Amerika’ya ait olduğunu ileri sürdüğü bir insansız hava aracını ele geçirdiğini açıkladı. İran hava sahasında bulunduğu sırada ele geçirildiği iddia edilen hava aracının Amerika’ya ait olduğu suçlamasını önce reddeden Pentagon daha sonra körfezdeki İHA’ların sayımının yapıldığını açıkladı.

Devrim Muhafızları yetkilileri, ABD’ye ait ScanEagle tipi, küçük boy bir insansız uçağı indirdiklerini duyurdu. İran’ın resmi ajansı Fars tarafından geçilen habere göre Tuğamiral Ali Fadavi, uçağın ele geçirilmeden önceki son birkaç gün Körfez üzerinde keşif uçuşları yaptığını savundu.

Hava aracının ele geçirildiğinin açıklamasının hemen ardından Pentagon, aracın kendilerine ait olmadığını söyledi. Ancak günün ilerleyen saatlerinde Körfez’de bulunan insansız hava uçaklarının sayımının yapıldığı açıkladındı.  

24 saat havada kalabildiği belirtilen ScanEagle, Boeing’in yan kuruluşu Insitu tarafından üretiliyor. ABD, geçtiğimiz ay uluslararası hava sahasında gözetim uçuşu yapan insansız Amerikan uçağına İran savaş uçaklarının ateş açtığını açıklamış, İran ise hava sahasının ihlal edildiğini iddia etmişti. İran, Buşehr santrali üzerinde keşif uçuşları yaparak uluslararası kanunları çiğnediği iddiasıyla Amerika’yı, Birleşmiş Milletler’e şikayet etmişti. Geçtiğimiz yıl ise İran yine RQ-170 Sentinel tipi Amerika’ya ait olan bir insansız hava aracını düşürdüğünü açıklamış daha sonra da bunun görüntülerini televizyonlardan yayımlamıştı. Washington ise uçağın arıza nedeniyle düştüğünü ileri sürmüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.