Iraklı Kürtler’den Obama yönetimine sitem

Iraklı Kürtler’den Obama yönetimine sitem


Washington’u ziyaret eden bir üst düzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) heyeti, Türkiye dahil yabancı ülkeler ve şirketlerle enerji anlaşması imzalamanın anayasal hakları olduğu mesajını vererek, Obama yönetimine Bağdat ile Erbil arasındaki sorunlarda kendilerine baskı yapmaktansa “nötr” olma çağrısında bulundu.

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Aşti Havrami, düşünce kuruluşu Atlantic Council’deki konuşmasında, ABD’nin Irak’ın bölünebileceği kaygısıyla Kürt yönetimine baskı yapmasını “haksızlık” olarak nitelendirdi. Iraklı Kürtler, Maliki hükümetinin federalizme dayalı anayasa hükümlerine rağmen sistemi ‘merkezileştirme’ ve otoriterleşme eğilimine ABD tarafından istikrar uğruna göz yumulduğu görüşünde. Havrami, “Bağdat, ABD’nin sessiz onayı olduğunu hissettiği sürece, bunu anayasayı uygulamama ruhsatı olarak görecektir.” dedi.

Obama yönetimi, Irak’ın bölüneceği ve Maliki’nin İran yörüngesine daha da çok girebileceği gerekçesiyle, Bağdat’ın onaylamadığı projeler dahil enerji işbirliğini geliştirmek isteyen Ankara ve Erbil’e baskı yapıyor. Erdoğan hükümeti, Bağdat ve Washington’un itirazlarına rağmen IKBY ile petrol arama ve nakli anlaşmalarına sıcak bakıyor. Bakan Havrami, “ABD’nin yaptığı tavsiyeler ulusal çıkarlarımız aleyhine olduğunda, bekleyemeyiz.” şeklinde konuştu.

Yeni bir diktatör olmasın!

Saddam Hüseyin rejimini devirerek Kürt bölgesine özgürlük getirdiği için ABD’ye teşekkür eden Havrami, onun gibi “yeni bir diktatör” ortaya çıkarılmaması uyarısında bulundu. Maliki yönetiminin Irak’ı tek bir mezhebin hakimiyetine sokmak istediğini de öne sürdü. Kürt tarafının bağımsızlık planı olmadığını, zira Irak’ın petrol gelirlerinden “son damlasına kadar” pay almak istediklerini kaydetti. Türkiye’nin Irak’ın bölünmesini destekleyen son ülke olacağını da vurguladı.

Kürdistan bölgesi petrolü için Türkiye’den daha elverişli rota bulunmadığını kaydeden Havrami, yeni bir boru hattının inşasının da uzun zaman almayacağını söyledi. Terör örgütü PKK’yla barış gayretlerini de olumlu bulduklarını ifade etti.

ABD-Kürdistan İş Konseyi Başkanı ve Obama’nın eski Ulusal Güvenlik başdanışmanı emekli General James Jones, “Türkiye ile Kürdistan arasındaki yakınlaşmanın sürdürülebileceğini yakın zamana kadar kimse hayal bile edemezdi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin güçlü desteği, Türkiye’nin son Kürt açılımında kilit rol oynamıştır.” şeklinde konuştu. Jones, bu gelişmelerin Kürt enerji kaynaklarının dışarıya ve Türk pazarına açılmasına imkân verme potansiyeli taşıdığını kaydetti. Irak’ın kuzeydoğusundaki Kürt bölgesinin 45 milyar varil petrole, 3 ile 6 milyar metreküp de doğalgaza sahip olduğu tahmin ediliyor.

Washington’u ziyaret eden IKBY heyetinde Havrami’nin yanı sıra IKBY Divan Başkanı Fuat Hüseyin, IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Falah Bakir ve IKBY Koordinasyon Bakanı Kubat Talabani de bulunuyor

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.