İnsan hakları derneği UCM’yi göreve çağırdı

İnsan hakları derneği UCM’yi göreve çağırdı

İnsan hakları derneği Amnesty yayınladığı bir bildiri ile Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ni (UCM) Birleşmiş Milletler’de yapılan oylama ile ‘üye olmayan gözlemci devlet’ statüsünü kazanan Filistin’de daha önce başlatılan ancak kapatılan insani durumu inceleyecek soruşturmanın tekrar açılmasını talep etti.

Amnesty Uluslararası insan hakları derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada,  UCM savcısının 3 Nisan 2012 de durdurduğu Filistin’deki durumun ön incelemesi hakkında yürütmeyi içeren soruşturmayı tekrar açması gerktiği belirtildi. Dernek ayrıca soruştumadan elde edilecek neticeler sonunda da cezai işlem sürecinin UCM tarafından biran önce başlatılması gerektiğine işaret etti.

Filistinliler’in savaş suçu işleyenleri UCM’ye götürmmesi için İngiltere dahil bazı ülkelerin yaptığı baskıyı ‘endişe verici’ olarak niteleyen Amnesty derneği, ‘‘Biz adaleti herkes için erişilebilir olmasını savunuyoruz’’ denildi. Amnesty, işlenen savaş suçlarının UCM’ye gitmesini önlemeye çalışmanın uluslar arası hukuka göre suç olduğu da açıkladı.

BM’deki karar ile artık gözlemci devlet statüsü kazanan Filistin’in vakit kaybetmeden ‘Roma Statüsü’ gereği ilgili tüm insan hakları sözleşmelerine ve sözleşmelere katılması gerektiği de vurgulandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.