İngiltere’de bakanlara 5 yıl zam yok

İngiltere’de bakanlara 5 yıl zam yok

İngiltere’de harcamaları azaltma ve ekonomiyi sağlama alma sözleriyle iktidara gelen Başbakan David Cameron, ikinci döneminde de ipleri gevşetmeyeceğinin sinyalini verdi.

Kamu borçları konusunda, “Hepimiz birlikte aynı gemideyiz” diyen Cameron, tasarruf maksadıyla bakan maaşlarına 5 yıl zam yapılmayacağını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta yapılan genel seçimleri kazanarak dünyanın 5. büyük ekonomisinin dümenine ikinci bir dönem için daha oturan David Cameron, 2020 yılına kadar bakanların maaşlarında hiçbir artışın olmayacağını söyledi.

Sunday Times gazetesinde yayımlanan makalesinde Cameron, kamu borçları konusunda, “Hepimiz birlikte aynı geminin içinde bulunuyoruz” diyerek kimsenin ayrıcalığı olmadığına dikkat çekti.

Cameron, bütçe açığı sorununun yarısını hallettiklerini ancak alınacak bir o kadar daha yol olduğunun altını çizerek, “Sanki bu problem çözülmüş gibi davranamayız” diye konuştu. Harcamaları azaltmak ve ekonomiyi sağlama almak için gereken adımları atmaya devam edeceklerini belirten İngiliz lider, “Bunu yaparken halkım en ufak bir şüphe içinde olmasın. 5 yıl önce göreve geldiğimde ‘hepimiz aynı gemideyiz’ demiştim, şimdi de aynı şeyi söylüyorum” dedi.

Kabinede görevli bakanlar, yıllık yaklaşık 207 bin dolar maaş alıyor. 2020 yılına kadar bakanlara zam yapılmaması durumunda, toplam 6 milyon dolardan fazla tasarruf yapılmış olacak.

Bunun halk üzerindeki ‘sembolik’ anlamının, yapılan tasarruftan çok daha değerli olduğuna dikkat çekiliyor. Cameron’un bu açıklamaları ayrıca, Muhafazakâr Parti’nin iktidardaki ikinci döneminde de kamu harcamaları konusunda kemer sıkma politikalarına disiplinli bir şekilde devam edeceğini gösteriyor.

Öte yandan, Bağımsız Parlamenter Standartları Kurumu (IPSA), yıllık 103 bin dolar kadar olan milletvekili maaşlarının yüzde 9 artarak bu yıl sonu itibarıyla 114 bin dolara çıkmasını kararlaştırdı. Ancak hükümet, özel sektördeki yüzde 1 maaş artış göz önüne alındığında, bu zam oranının “doğru olmadığını” savunarak talebin tekrar gözden geçirilmesini istedi.

2009 yılında parlamenterlerin özel harcamalarında usulsüzlük yaptıklarının ortaya çıkmasının ardından, milletvekillerinin maaş artışlarına zam yapma yetkisi meclisten alınarak bağımsız denetim organı IPSA’ya verilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.