İngiltere ve İran, büyükelçilikleri tekrar açmak için önemli adım attı

İngiltere ve İran, büyükelçilikleri tekrar açmak için önemli adım attı

İngiltere ve İran, karşılıklı olarak maslahatgüzar atayarak 2 yıl önce kapattıkları büyükelçiliklerini tekrar açma yönünde önemli bir adım attı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague dün mecliste yaptığı açıklamada, yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani sonrasında İran ile görüşmelerin çok olumlu yönde geliştiğini söyledi. Bu görüşmelerin Tahran’da İngiliz büyükelçiliğinin tekrar faaliyete geçirmek için kendilerini motive ettiğini kaydeden Hague, “Bu adımları peyderpey atmak istiyoruz. İran ile direkt iletişime geçmeye daha olumlu bakıyoruz. Önümüzdeki aylar İran-İngiltere ilişkilerinde olağanüstü bir öneme sahip olabilir.” şeklinde konuştu.

İki ülkenin öncelikle, mukim olmayan maslahatgüzar seviyesinde temsilci atayacakları; daha sonraki adımda ise elçiliklerde kaç personel çalışacağı, bu personellerin vasıfları ve elçilik binalarının fiziksel durumları gibi diğer konuların müzakere edileceği belirtiliyor.

İngiliz Dışişleri Bakanı, İran’daki yeni yönetimin Batı ile iletişime açık olduğunu ve geçmişe nazaran çok daha pozitif bir tutum sergilediğine dikkat çekerek, “İran’ın samimiyetini tam olarak test etmeliyiz ve tabii ki bunu yaparken İran ile iletişim kanallarımızın açık olması gerekiyor.” diyerek iki ülke ilişkilerinde yeni bir döneme girdiklerinin sinyalini verdi.

2011 Kasım ayı sonunda İran’a yönelik yaptırımları protesto eden göstericiler başkent Tahran’daki İngiltere Büyükelçiliğini basmıştı. Bunun üzerine Londra yönetimi, İngiliz Büyükelçiliği’ni kapatma kararı almış ve Londra’daki İran Büyükelçiliği’ni acilen kapatma talimatı vererek İranlı diplomatları 48 saat içinde ülkelerine göndermişti. Ayrıca, İran’la diplomatik ilişkilerin en alt seviyeye düşürüldüğü açıklanmıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.