İngilizler de peşmergeye silah yardımına yeşil ışık yaktı

İngilizler de peşmergeye silah yardımına yeşil ışık yaktı

IŞİD örgütünün Irak’ta ilerlemesine devam etmesi, daha önce devreye girmekten kaçınan AB ülkelerini de harekete geçirdi. AB dışişleri bakanları, Brüksel’de IŞİD’e ortak bir cevap verilmesini tartışırken İngiltere, radikal selefi örgütle mücadele eden Iraklı Kürtlere silah yardımı için kapıyı araladı.

Irak’ta yayılmasını sürdüren radikal selefi örgüt Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı mücadele eden Kuzey Iraklı Kürtlere silah yardımı yapacağını açıklayan Fransa’nın kararı, diğer AB ülkelerini de tavır değişikliğine itti. Daha önce doğrudan silah yardımına sıcak bakmayan İngiltere ve Almanya, peşmerge güçlerine silah yardımı için kapıyı araladı. IŞİD saldırılarından kaçan sivillere yönelik yardımlar için daha önce Chinook helikopterleri göndereceğini açıklayan Londra, özerk Kürt yönetiminin istemesi halinde taleplerin açık görüşlülükle değerlendirileceğini açıkladı. Berlin’in ise öldürücü olmayan askeri yardım konusunda neler yapabileceğini tartıştığı bildirildi. Fransa ve AB dönem başkanı İtalya’nın girişimiyle dün Brüksel’de toplanan AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları da IŞİD tehdidine karşı ortak ve koordineli bir cevap verilmesinde uzlaşmaya çalıştı.

IŞİD’in haziran ayında ülkenin en büyük ikinci şehri Musul’u ele geçirerek ilerlemeye başlamasının ardından Avrupa ülkeleri, örgüte karşı mücadeleyi ABD’ye bırakarak büyük ölçüde hareketsiz kalmayı tercih etmişti. Ancak yenilgiye uğratılamayan IŞİD’in Avrupalı radikaller için bir cazibe merkezi haline gelmesinin ve Irak’taki binlerce Ezidi’nin IŞİD zulmünden kaçarak Kürt bölgesine sığınmasının ardından AB ülkeleri de harekete geçmek zorunda kaldı. ABD ve Fransa, Kürt silahlı gücüne silah sevkiyatına başlarken, yardım sözü veren Çek Cumhuriyeti ise kendi sevkiyatlarının ay sonunu bulabileceğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.