İİT İnsan Hakları Komisyonu göreve başlıyor

İİT İnsan Hakları Komisyonu göreve başlıyor

Birleşmiş Milletler’den (BM) sonra dünyanın en büyük ikinci büyük devletler organizasyonu olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çatısı altında İnsan Hakları Komisyonu’nu kuruldu. Komisyon, bu ay içinde göreve başlıyor.

BM İnsan Hakları Komisyonu işlevinde görev alanı belirlenen Komisyon’un Washington ile New York’ta tanıtımı yapıldı. BM’deki tanıtım toplantısının ardından Zaman Amerika’ya bir açıklama yapan İİT İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Siti Ruhaini Dzuhayatin, ‘‘Son aylarda öncelikli konuları belirledik komisyon olarak ve Cidde’de bu ay içinde oturup bunları ele alacağız’’ dedi.

Dün (cuma) BM’de yeni kurulan komisyon hakkında bilgi veren Dzuhayatin, ‘‘Özellikle, bu komisyon İslam ve insan hakları evrensel ilkelerine arasında algılanan uyumsuzluk sorunu, yanlış algılamaları ortadan kaldırmaya yönelik olacak’’ dedi.  

Komisyonun işleyişi hakkında da bilgi veren Dzuhayatin, üç ana bölgeden ve toplam 18 kişiden oluşacağını söyledi. Bölgelerin Asya, Arap ve Afrika ülkelerinin her birinden 6 temsilcinin seçimle belirlendikten sonra katılacağını belirten Dzuhayatin, İİT’nin merkezinin bulunduğu Cidde şehrinde görev yapacaklarını söyledi. Komisyona seçilenlerin akademisyen, aktivist, diplomat ve avukatlardan oluştuğu bilgisini veren Komisyon Başkanı, geçen bir yıl süresince yaptıkları hazırlık çalışmasında kadın ve çocuk sorunları, siyasi ve azınlık hakları ile İsrail-Filistin çatışması içerikli olduğunu kaydetti.

İlk defa komisyon kurulma fikrinin 2005 yılında İİT üyesi ülkeler tarafından benimsendiğini aktaran Dzuhayatin, görevlerinin üye ülke dışişleri bakanlarına insan hakları konusunda danışmanlık yapmak olduğunu ifade etti. Komisyonun ele aldığı konuları siyasi perspektiften değil insan hakları nazarından ele alacağını belirten Dzuhayatin, ‘‘Biz, çatışmanın olduğu bölgelerde çocuk ve kadınların bundan nasıl olumsuz etkineldiklerine , haklarının nasıl gasp edildiğine ya da barışın, güvenliğin eğitim ile kalkınmaya, insan hakları gelişimine katkıları üzerinde duracağız’’ dedi.  

İnsan hakları örgütleri ile yakın çalışma içinde olacaklarını belirten Dzuhayatin, İİT içinde de bağımsız olacaklarının altını çizdi. Başkan özellikle üzerinde durduğu konu İnsan Hakları Komisyonu’nun bağımsız olacağı ve İTT’ye üye hiçbir üye ülkenin komisyon üzerinde baskı kuramayacağı oldu.  

BM’deki tanıtım toplantısında gazetecilerin, ‘kadın hakları ile kürtaj’ gibi konulardaki sorularına Komisyon’un direktörü ve aynı zamanda da sözcüsü olan Rizwan Saeed Sheikh, ‘‘Biz dışişleri bakanlarına evrensel hukuk kurallarında temel kural ve kaidelerin neler olduğunu göstereceğiz’’ diye tarif etti.

İİT’nin kurulmasından bu zamana kadar hiç bu kadar uzmanlardan oluşan bağımsız bir organizasyonun oluşmadığına işaret eden  Sheikh, böyle bir yapılanmanın kurum tarihinde ilk olduğuna işaret etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.