HRW, Esed binlerce evi yıkıyor

HRW, Esed binlerce evi yıkıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Suriye hükümetinin “kasten ve hukuka aykırı olarak” binlerce muhalifin evini yıktığını açıkladı. Kuruluşun hazırladığı raporda, Esed güçlerinin Şam, Hama gibi muhaliflerin bir dönem kontrolünde olan şehirlerde buldozerler ile patlayıcılarla yaptığı yıkımı uydudan çekilmiş fotoğraflarla belgeledi.

2012 ve 2013 yıllarına ait uydu fotoğraflarında Şam ve Hama’da muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde patlayıcılar ve buldozerlerle büyük ölçekli yıkımlar yapıldığı görülüyor. Rapor’da HRW, sivillere ait mülklerin kontrolsüz yıkımı ve ‘toplu cezalandırma’ yönteminin savaş suçları kapsamına girdiğine dikkat çekiyor. Esed güçleri yıkımların kaçak olduğunu ve bu nedenle yıkıldığını ileri sürüyor.

HRW, 2012 yılı Temmuz ayı ile 2013 yılı Temmuz ayları arasında meydana gelen yedi büyük yıkımı belgeliyor. Şam’ın yedi bölgesi ve Hama’nın yıkımdan önceki ve sonraki halinin resmedildiği karşılaştırmalı fotoğraflarda, çok katlı binaların yerle bir edilip enkaz haline dönüştüğü görülüyor. HRW, yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen en az 145 hektar yerleşim bölgesinin yıkıldığına dair belgeler olduğunu ifade ediyor. Raporda, yıkım sonucunda binlerce ailenin evsiz kaldığı belirtiliyor. HRW acil durum araştırma görevlisi Ole Solvang, “Mahallelerin tamamını haritadan silmek meşru bir savaş taktiği değildir” dedi.

 

140130105123 hama meshaa al arbeen 512x288 2014digitalglobe

HRW’nun Suriye hükümetinden biran önce yıkımları durdurmasını ve bunun uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirten Solvang, “Hukuk dışı yıkımlar, Suriye hükümetinin işlediği savaş suçları listesine eklenen son maddeler oldu… Bu, isyana destek vermekle suçlanan toplumlara uygulanan toplu cezalandırmadır.” şeklinde konuştu.

 
HRW, hükümetten mağdurlara tazminat verilmesini ve alternatif konaklama imkânları sağlanması çağrısında bulundu. HRW, BM Güvenlik Konseyi’nin de Suriye’deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşımasını talep etti.

Raporda Suriye hükümeti yetkililerinin görüşlerine de yer verildi. Suriyeli yetkililer yıkımlar için  kaçak inşa edilen binaların yıkıldığı savunmasını yaptı. Fakat HRW, hükümet yanlısı bölgelerde benzeri yıkımların gerçekleşmediği bulgusuna ulaştığına dikkat çekti. Raporda, yıkımların askeri personel gözetiminde yapıldığı ve hükümet birlikleri ile muhalif güçler arasındaki çatışmaların artından geldiği belirtildi.

Yıkım yapılan bölgelerde yaşayan görgü tanıklarının ifadesine de raporda yer veren HRW, halkın binaların inşalarına ilişkin tüm gerekli ruhsatlara sahip olduklarını dile getirdiğine dikkat çekti.

Bölge sakinleri, hükümetin yıkımlardan önce kimi zaman hiç uyarmadığını kimi zaman da çok az bilgi verdiğini, eşyalarını binalardan çıkarmalarına da izin verilmediğini söyledi.

 

HRW, Cenevre’de muhalifler ile rejim tarafının görüşme yaptığı bir dönemde raporu açıklandı. Ancak Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi, dün yaptığı açıklamada, Cuma günü sona ermesi öngörülen görüşmelerden ‘önemli bir sonuç elde edilmesini beklemediğini dile getirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.