Hristofyas, Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün nedenini  Türk liderlerine bağladı

Hristofyas, Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün nedenini Türk liderlerine bağladı

Kıbrıs Rum Lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununda çözümsüzlüğe nedeninin Türk tarafının uzlaşmaz tavarının olduğunu savundu.

Birleşmiş Milletler (BM) 67. dönem Genel Kurul çalışmaları için geldiği New York’ta az bir gazetecinin katıldığı basın toplantısı ile temasları hakkında bilgi verdi. Kıbrıs sorununun çözümünde çok tecrübeleri olduğunu aktaran Hristofyas, Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında Derviş Eroğlu ile birçok defa görüştüğünü hatırlattı. Türk tarafının onca sorunun çözümü için ortaya çıkan imkanlardan istifade etmeyerek bu konudaki niyetini ortaya koyduğunu savunan Hristofyas, ‘‘Türk halkına karşın benim bir şikayetim yok. Ancak Türk liderler biraz rahatlayıp gerçekleri görmeli ve kabul etmeli. Bu Türk halkı için daha doğru. Türk liderler halkına haksızlık ediyor’’ şeklinde konuştu.  

Bir Rum gazetecisinin Rusya’dan istenilen 6 milyon dolar maddi yardıma nasıl bir cevap geleceği konusundaki sorusuna ‘‘Buna cevabı yurdumuzda vereyim’’ diye geçirştiren Hristofyas, yine bir başka Rum gazetecinin, ‘‘Türk tarafını Kıbrıs sorunun çözümüne engel olarak suçluyorsunuz ancak siz çözüm için neler yaptınız’’ şeklinde sorusuna da kaçamak cevap vererek Kıbrıs Rum kesiminin kaçak göçmenler gibi önemli sorunu olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Birliği’nin (AB) başkanı olmasına karşın geçen yıllara oranla daha iyi ilişkiler içinde olmasını nasıl değerlendirdiği sorusuna ise Hristofyas, Ada’da sorunun çözümü her iki tarafda fayda sağlayacağını dile getirdi. Ada’da Türk tarafının dünya ve AB ile  ticarete yapmak istediğini hatırlatan Hristofyas, iki taraf arasında sorunun çözümü durumunda Ada halklarının bundan büyük yarar elde edip iş imkanlarına kavuşacağını ileri sürdü.

Bu yılın başında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un himayesinde New York’ta gerçekleştirilen Kıbrıs görüşmelerine katılmadan önce ‘‘Görüşmelerden umutvar değilim’’ diye açıklama yapan Hristofyas, dünkü basın toplantısında, ‘‘Ada’da sorunun çözümü için sabırla, umutla bekliyorum. Ve sorunun çözümü konusunda da iyimserim’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.