Hollanda’da yeni hükümet için anlaşma sağlanmak üzere

Hollanda’da yeni hükümet için anlaşma sağlanmak üzere

Hollanda’da yeni hükümeti kurmak için görüşmelere devam eden Liberal Parti (VVD) ile sosyal demokrat İşçi Partisi (PvdA), koalisyon protokolü üzerinde önemli ölçüde anlaşmaya vardı.

Bir ayı aşkın süredir devam eden görüşmeler sonunda hazırlanan koalisyon protokolü, bu sabah iki partinin meclis grubuna gönderildi. Partili milletvekillerinin onayından sonra geçici Başbakan ve VVD lideri Mark Rutte’ye yeni hükümeti kurma görevinin resmen verilmesi bekleniyor.

Daha önce emeklilik yaşının kademeli olarak 2021 yılına kadar 65’ten 67’ye yükseltilmesi, 2013 bütçesi ve okullarını belirlenen sürede bitiremeyen yüksek okul öğrencilerinin harçlarına getirilen cezanın kaldırılması konusunda anlaşmaya varan iki partinin, ekonomik krizi çözmek için yeni dönemde yaklaşık 20 milyar avroluk tasarruf planladığı belirtiliyor.

“Uluslararası ticaret ve kalkınma işbirliği” adı altında yeni bir bakanlık kurulmasını isteyen VVD ile PvdA’nın, bakanlıkların dağılımı ve kimin bu görevlere getirileceği konusunda da anlaştıkları belirtiliyor. Buna göre ilk bilgiler, 12 Eylül erken genel seçiminde birinci gelen VVD’nin 7, seçimden ikinci çıkan PvdA’nın 6 bakanlık aldığı yönünde.

Devlet bakanlığına eş olarak görülen müsteşarlıkların 3’ünün VVD’ye, 4’ünün de PvdA’ya verildiği belirtiliyor.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, VVD lideri Mark Rutte’nin başbakanlığında kurulacak yeni hükümette PvdA lideri Diederik Samsom görev almayacak. Samsom’un yerine Amsterdam Belediye Başkan Yardımcısı Loedewijk Asscher’ın başbakan yardımcılığına getirilmesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.