Harvard’a konuşma yapmaya gelen Hintli bakan, Boston havaalanında sorguya çekildi

Harvard’a konuşma yapmaya gelen Hintli bakan, Boston havaalanında sorguya çekildi

ABD’de bulunan Hindistan’ın Uttar Pradeş eyalet bakanı Azam Khan, Boston havaalanında sorgulanınca ABD ziyaretini kısa kesti.


ABD’de geçen hafta meydana gelen Boston saldırılarından sonra artan güvenlik önlemleri sonrasında ilk diplomatik kriz Hindistan ile yaşandı. Boston havaalanında bir süre sorgulanan ve alıkonulan bakan Khan’ın durumu partisini harekete geçirdi. Samajwadi Parti (SP) lideri Naresh Agarwal, ABD’nin Hindistan’dan yapılan bu hatadan dolayı özür dilemesi gerektiğini savundu. Agarwal basına verdiği demeçte, merkezi hükümeti ABD karşısında sönük kalmakla suçladı. Azam Khan’a yapılan muamelenin Hindistan’a yapılmış bir hakaret olduğunu söyleyen Agarwal, ABD’nin bir an önce özür dilemesi gerektiğini vurguladı.


SP genel sekreteri Ram Asrey Kushwaha ise Azam Khan’a yapılan muamelenin ABD yönetiminin Müslümanlardan ne kadar hoşlanmadığını gösterdiğini dile getirdi. Partisinin bu layın takipçisi olacağını dile getiren Kushwaha, Harvard Üniversitesi’ne konuşma yapmak için giden bir siyasetçinin ne mantıkla alıkonulup sorgulandığını anlayamadıklarını dile getirdi.


ABD havaalanlarında Hintlilere karşı yapılan muamelelerden şikayetler ise ilk değil. Geçtiğimiz yıllarda Hollywood film yıldızı Shah Rukh Khan başta olmak üzere birçok Hintli sorgu ve rahatsız edecek derecede aranmaya maruz kalmıştı. Eski Hindistan Cumhurbaşkanı Abdul Kelam’ın elle güvenlik kontrolünün yapılması ise eski Cumhurbaşkanları ve diplomatların aranmaması ilkesine aykırı olduğu için iki ülke arasında kısa süreli bir krize sebep olmuştu.


Partisinin önde gelen liderlerinden ve aynı zamanda Şehircilik ve Gelişim Bakanı olan Azam Khan’ın Boston’daki Logan Uluslararası Havaalanı’ndaki sorgusuyla başlayan sorun araya Hindistan Konsolosluğu görevlilerinin girmesi ile sona erdi.


Hindistan Dışişleri sözcüsü Syed Akbaruddin, Washington elçiliklerinin meseleyi takip ettiklerini açıkladı. Kazakistan’da ziyaretlerde bulunan Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Khursid ise konuyla alakalı Akbaruddin’den bilgi aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.