Hamas-El Fetih hükümeti İsrail’i rahatsız etti

Story Highlights

  • İsrail işgal altında tuttuğu topraklarda yeni Yahudi yerleşim birimleri inşa edecek.
  • İsrail’den gelen yasa dışı yerleşim kararı, Filistin’in sert tepkisine neden oldu.
  • Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın sözcüsü, “Filistin liderliği bu yeni yerleşim planına eşi görülmemiş bir tarzda karşılık verecektir.” şeklinde konuştu.

Hamas-El Fetih hükümeti İsrail’i rahatsız etti

Filistinli grupların aralarındaki ihtilafı çözerek hafta başında milli birlik hükümeti kurmasından rahatsız olan İsrail, buna misilleme olarak işgal altında tuttuğu topraklarda yeni Yahudi yerleşim birimleri inşa edecek.

İsrail İskân Bakanı Uri Ariel, İsrail Radyosu’na yaptığı açıklamada bin 500 yeni yerleşim birimi kurma kararı aldıklarını açıkladı. Filistin’in birlik hükümetini “Filistin terör hükümeti” diye niteleyen  aşırı sağcı bakan, projenin yeriyle ilgili detaya girmediği konuşmasında “Bu daha başlangıç.” ifadelerini kullandı. İsrail basını ise yeni yerleşimlerin işgal altında bulunan Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te inşa edileceğini yazdı. İsrail’den gelen yasa dışı yerleşim kararı, Filistin’in sert tepkisine neden oldu. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın sözcüsü, “Filistin liderliği bu yeni yerleşim planına eşi görülmemiş bir tarzda karşılık verecektir.” şeklinde konuştu.
2006 yılındaki seçimleri kazanan Hamas’ın 2007’de El Fetih’i Gazze’den sürmesi sonucu Gazze ve Batı Şeria ayrı ayrı yönetiliyordu. Yedi yıllık ayrılığa son veren Filistinli iki grup, hafta başında teknokratlardan oluşan birlik hükümeti için imzaları atmıştı. Beyaz Saray, El Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşma sonucunda kurulan birlik hükümeti ile çalışacaklarını söyleyerek olumlu tepki vermiş ancak İsrail ile işbirliğine bağlılıklarının ise takip edileceği uyarısında bulunmuştu. Yeni hükümetin tamamen reddedilmesini isteyen Tel Aviv ise bu açıklama üzerine ‘hayal kırıklığı’ mesajı vermişti.“Terörist örgüt” olarak nitelediği Hamas’ın Filistin siyasetinde yer almasını temelden reddeden İsrail, bu durumda Filistin hükümetinin bir terör hükümeti olacağını iddia ediyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.