Hamaney’den nükleer anlaşma sonrası açıklama

Hamaney’den nükleer anlaşma sonrası açıklama

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Salı günü varılan nükleer anlaşmaya rağmen ülkesinin ABD’ye karşı politikasının değişmeyeceğini söyledi.

Tahran’da bayram namazı hutbesinde dış politika konusuna değinen Hamaney, İran’ın Ortadoğu politikalarında ABD ile farklı kutuplarda yer almaya devam edeceğine işaret etti. İran’ın devrim ilkelerinin veya savunma kabiliyetlerinin bozulmasına müsaade etmeyeceğini kaydetti.

Ülke siyasetinde son sözü söyleyen isim olan Hamaney, “İran’ın politikası ABD karşısında değişmeyecek. Biz ikili, bölgesel ve uluslararası konularda ABD ile istisnai konular hariç müzakere etmeyeceğiz. Biz ve ABD’nin bölgedeki politikaları 180 derece farklı. Nasıl müzakere edebiliriz? İran hiçbir zaman düşmanların fazla isteklerine teslim olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Ali Hamaney, anlaşma onaylansın ya da onaylanmasın İran’ın Filistin, Yemen, Suriye, Irak, Bahreyn ve Lübnan’daki dostlarına destek vermeye de devam edeceğini vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama, nükleer faaliyetlerinin kısıtlanması karşılığında İran’a uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşmanın ardından Tahran’ın başta Suriye krizi ve IŞİD ile mücadele olmak üzere bölgesel sorunların çözümünde yapıcı bir rol oynamasını bekliyor.

Sünni Körfez ülkeleri ise İran’ın Suriye’de Esed’e, Lübnan’da Hizbullah’a, Irak’ta Şii milislere ve Yemen’de Husilere destek vererek yayılmacı politikalarına hız vermesinden endişe ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.