Guardian: Irak’taki işkence merkezleri ABD’ye bağlıydı

Guardian: Irak’taki işkence merkezleri ABD’ye bağlıydı

İngiliz Guardian gazetesi, Irak’taki Amerikan işgali sırasında Sünnilere karşı terör estiren Şii milis gruplarının oluşturulmasında ve işkence merkezlerinin kurulmasında ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) parmağı olduğunu iddia etti.

Gazetenin dün manşetten duyurduğu habere göre Pentagon, Orta Amerika’da Sovyet etkisine karşı giriştiği ‘kirli savaşında’ rol oynayan Albay James Steele’yi, gizli gözaltı ve işkence merkezleri oluşturan komando birliklerini denetlemek ve Sünni direnişçilerden bilgi toplamak için Irak’a gönderdi. Bu milis grupların işgal dönemindeki en kötü işkenceleri yaptığını belirten gazete, bu birimlerin ülkenin iç savaşa sürüklenmesini hızlandırdığını yazdı. Irak’ta 2006-2008 yılları arasında yaşanan kanlı iç savaşta yüz binlerce Iraklı hayatını kaybetmiş, 4 milyon Iraklı da evini terk etmek zorunda kalmıştı.

Guardian’ın İngiliz yayın kuruluşu BBC ile yaptığı ortak araştırma, Amerikalı ve Iraklı görgü tanıklarının ifadelerine dayandırılıyor. Habere göre dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından görevlendirilen Albay Steele, Sünni direnişçilere karşı mücadele etmek için paramiliter grupları organize etti. Steele ile birlikte görevlendirilen bir diğer ismin de emekli Albay James H.Coffman olduğu kaydedilen habere göre, bu ikili ABD’nin Irak’ta milyonlarca dolar harcayarak kurduğu gözaltı merkezlerindeki işkencelerden haberdardı. Şii milis gruplar kurulurken bir yıl Steele ve Coffman ile çalışan Iraklı General Muntadher el Samari, gazeteye yaptığı açıklamada, iki Amerikalıyı gözaltı merkezlerinde 40 ya da 50 defa birlikte gördüğünü ifade ederek, “Orada olup biten her şeyi biliyorlardı. İşkencenin en korkunç çeşitlerini.” diye konuştu. Soruşturma sistemi hakkında da konuşan Samari, “Her bir gözaltı merkezinin kendine ait soruşturma komitesi vardı. Her komitede bir istihbarat görevlisi ve 8 sorguç bulunuyordu. Bu komite, gözaltındakilere itirafta bulunmaları için elektrik vermek, baş aşağı sallandırmak, tırnaklarını çekmek ve hassas bölgelerine vurmak gibi türlü işkenceler uyguluyordu.” diye konuştu. Özel komandoların başındaki isim olan General Adnan Thabit de Samari’yi teyit ederek, “Amerikalılar yaptığım her şeyi biliyorlardı. Sorgu sırasında yaşananları ve gözaltındakileri biliyorlardı. Hatta gözaltındakilerle ilgili bazı istihbarat bize onlardan geldi.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.