Gözlemci Heyeti’nin Suriye’de tekrar göreve başlaması tarafların güvencesine bağlı

Gözlemci Heyeti’nin Suriye’de tekrar göreve başlaması tarafların güvencesine bağlı

Suriye’deki Birleşmiş Milletler (BM) Gözlemci Heyeti’nin (UNSMIS) şefi Norveçli General Robert Mood, ülkede halkın giderek daha fazla acı çektiğini ve şiddetin artarak devam ettiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’ne Gözlemci Heyeti’nin görevinin askıya alınmasından sonra ilk defa bilgi veren Mood görevlerinin dondurulması ile ilgili olarak, ‘‘Aldığımız kararları olay mahalinde uygulama riski artık imkansız hale gelmişti’’ diye açıklama yaptı.
Mood, muhalifler ile Şam yönetiminin arasında kalan kadın-erkek ve çocukların yaşadığı zorluk ile acının gün geçtikçe katlanarak arttığını söyledi.

UNSMIS’nin Suriye’de neden görevinin askıya alınması kararını verdiğini de Mood, kendilerinin heran hedef olma, şiddetle yüzyüze gelme ve de bombardıman altında kalma riski taşımalarından olduğunu ifade etti. UNSMIS’nin tekrar görevine başlamasının şartını ise Mood, hem muhalefet taraftarlarının hem de Şam yönetiminin şiddeti azaltarak kendilerinin görevini yerine getirebilmeleri için güvence vermelerinin şart olduğunu vurguladı. Tekrar göreve başlamaları yolunda Şam yönetiminin olumlu açıklamalarına işaret eden Mood muhalifleri suçladı. Mood, ‘‘Son birkaç gün içinde hükümet tarafından oldukça açık beyanlar gördüm ancak aynı netlikte ifadeleri muhaliflerden göremedim’’ dedi.

UNSMIS, Güvenlik Konseyi kararı ile BM ve Arap Birliği’nin Suriye ortak Temsilcisi olan Kofi Annan’ın 6 maddelik barış planını ülkede uygulanmasını denetlemek için geçtiğimiz Nisan aynın ortasında kurulmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.