‘Geçiş yönetimi kararını verdi, İhvan birkaç gün içinde kapatılacak’

‘Geçiş yönetimi kararını verdi, İhvan birkaç gün içinde kapatılacak’

Diktatör Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından seneler sonra yasal statü alarak STK olan Müslüman Kardeşler hareketinin yasal zemindeki ömrü kısa sürebilir. Devlete yakın yayın organları, 3 Temmuz’da darbe yaparak iktidara gelen cunta yönetiminin, onlarca mensubu tutuklanan hareketin STK statüsünü iptal edeceğini iddia etti.

Mısır’da 3 Temmuz darbesi ile demokratik yollarla kazandığı iktidarı elinden alınan İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketine yönelik devlet baskısı giderek artıyor. Darbe sonrasında İhvan mensubu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Genel Mürşit Muhammed Bedii ile yardımcıları ve hareket içinde önde gelen pek çok başka ismin değişik suçlamalarla güvenlik güçlerince alıkonulduğu ülke dün de yerel medyanın dile getirdiği endişe verici bir iddia ile sarsıldı. Devlete ait El Ahbar gazetesi ve MENA haber ajansı ile özel El Şuruk gazetesine göre İhvan’ın sivil toplum kuruluşu (STK) statüsü birkaç gün içinde iptal edilecek. Darbe ile işbaşına gelen geçiş yönetiminden bir yetkilinin “henüz bu yönde bir karar alınmadı” tepkisini verdiği iddianın doğru olması halinde, İhvan toptan yasaklanmış olmayacak ancak hukuki varlığını yitirecek.

Gündeme bomba gibi düşen El Ahbar ve El Şuruk gazeteleri ile MENA haber ajansının haberleri, darbe sonrasında kendisine İhvan’ın STK statüsünü gözden geçirme görevi verilen Sosyal Dayanışma Bakanı Ahmed el Büraye’nin sözcüsü Hani Mahana’nın ifadelerine dayanıyor. El Şuruk’a göre Mahana, STK statüsünün iptali yönündeki kararın “birkaç gün içinde” alınacağını söyledi. MENA’da da kapatmanın zamanlaması aynı şekilde verilirken, Mahana’nın “Hukuki hamle yapmaktan başka seçenek yoktu.” şeklindeki sözleri yer aldı. El Ahbar ise Mahana’nın “Aslında bakanın kararı yayınlandı ancak (resmi) ilanı önümüzdeki haftanın başında bir basın toplantısında yapılacak.” dediğini yazdı.

İddialara karşı resmi bir açıklama yapılmazken, geçiş yönetimi içerisinden konu hakkında yalnızca Başbakan Hazım Biblavi’nin danışmanlarından Şerif Şevki konuştu. Şevki, Bakan Büraye’nin kendisine İhvan’ın STK statüsünü gözden geçirmeye halen devam ettiği ve henüz bu hususta bir karara varmadığını söylediğini aktardı. İhvan, 1954 yılındaki askeri yönetim tarafından kapatılmış, bu yıl mart ayında ‘hukuki dayanağı olmadığı’ yönündeki eleştiriler üzerine ise yaptığı başvuruyla STK statüsü kazanmıştı. İhvan’ın 3 Temmuz darbesi öncesinde ülkede iktidar olan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) isminde bir de siyasi kanadı bulunuyor.

Askeri müdahaleyi ‘darbe’ olarak nitelemeyen ABD ve Avrupa Birliği, siyasi geçiş sürecine ise İhvan’ın da dâhil edilmesi çağrıları yapmıştı. Darbe sonrasında yaşanan halk gösterilerine güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi ve İhvan mensuplarına yönelik tutuklama furyası ülkede gidişatın Batı’nın teşvik ettiği yönde olmadığını gösteriyor. Dünkü kapatma haberleri sonrasında da ABD ve AB’den herhangi bir çıkış gelmedi. AB, Mısır’ın en büyük sivil bağışçısı konumunda. ABD ise her yıl 1,3 milyar doları orduya verilmek üzere Mısır’a 1,5 milyar dolar yardımda bulunuyor. dış haberler servisi

İhvan temsilcisi: Karar hukukî değil

Mısır geçiş yönetiminin İhvan-ı Müslimin’in STK statüsünü iptal edeceği yönündeki haberler üzerine Zaman’ın ulaştığı hareketin Türkiye temsilcisi Ahmet Yusuf, “Bir sivil toplum kuruluşu dava açılmadan nasıl yasaklanır?” tepkisini gösterdi. “Darbeci hükümetin bir sonraki hedefi hareketin yönetici ve üye işadamlarını hapse atmak olacaktır.” diyen Yusuf, “Her ne olursa olsun tüm baskılara rağmen İhvan, kendi çizdiği yol haritasından asla vazgeçmeyecektir.” şeklinde konuştu. Darbe yönetimini meşru görmediklerini hatırlattı, olası bir kapatma kararını da tanımayacaklarını vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.