Gazze| Nadir yetkisini kullanan BM Genel Sekreteri, İsrail’in hedefinde

Gazze| Nadir yetkisini kullanan BM Genel Sekreteri, İsrail’in hedefinde

BM Genel Sekreteri António Guterres Çarşamba günü ilk kez BM tüzüğü uyarınca kendisine tanınan az sayıdaki yetkiden birini kullandı ve Güvenlik Konseyi’ni Gazze konusunda harekete geçmeye çağırdı. İsrail, Guterres’i terör destekçiliğiyle suçladı.

Guterres, Birleşmiş Milletler Şartı’nın 99’uncu maddesine atıfta bulunarak Genel Sekreterin “uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebileceğini düşündüğü her konuyu Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunabileceğini” ifade etti.

The Washington Post’ta yer alana habere göre, Guterres Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine gönderdiği mektupta, “İsrail’in sürekli bombardımanı altında, barınaklardan ve hayatta kalmak için gerekli temel ihtiyaçlardan yoksun olan Filistin bölgesindeki çaresiz koşullar nedeniyle kamu düzeninin yakında tamamen bozulmasını bekliyorum” dedi. Guterres, bu durumun “sınırlı insani yardımı bile imkânsız hale getirdiğini” vurguladı.

İsrail: Guterres dünya barışına tehlike!

Madde 99’a başvurulması nadir bir prosedür olduğu için dikkat çekiyor. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen sosyal medya üzerinden Guterres’e tepki gösterdi.

Cohen, “Guterres’in görev süresi dünya barışı için bir tehlikedir” diye yazdı. “99. Maddeyi harekete geçirme talebi ve Gazze’de ateşkes çağrısı, Hamas terör örgütüne destek ve yaşlıların öldürülmesi, bebeklerin kaçırılması ve kadınlara tecavüzün onaylanması anlamına gelmektedir” dedi.

Bu şekilde İsrail’in terörizme destek ile suçladığı liderler listesine İrlanda, İspanya ve Belçika Başbakanlarından sonra BM Genel Sekreteri de dahil olmuş oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, ABD yetkililerinin insani yardım konusunda İsrail ve Birleşmiş Milletler ile sürekli temas halinde olduğunu ve “çok sayıda Filistinli sivilin öldürülmeye devam ettiğini” söyledi.

ABD, Hamas saldırısıyla başlayan savaştan bu yana ateşkes çağrısı yapan konsey kararlarını iki kez veto etti. Miller, “Hamas’ı İsrail’e karşı terör saldırıları düzenlemeye devam edebileceği bir konumda bırakacak eylemleri desteklemediğimizi açıkça belirttik” dedi.

ABD insani yardımların sağlanması için bombardımanlara ara verilmesini isterken, kalıcı bir ateşkesin Hamas’a fayda sağlayacağını düşünüyor.