Gauck: NSA skandalı özgürlük hissini kısıtlar

Gauck: NSA skandalı özgürlük hissini kısıtlar

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Amerikan istihbarat teşkilatı NSA’nın dinleme skandalını değerlendirerek, “Bu özgürlük duyusuna zarar verir.” dedi. Alman istihbarat teşkilatlarından sorumlu Ronald Pofalla’yı dinleyen Federal Meclis Denetleme Kurulu ise NSA skandalının aydınlatılmasını talep etti.

 

Amerikan Güvenlik Kurumu NSA’nın veri toplama ve dinleme faaliyetleri ile ilgili tartışmalara Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da dahil oldu. Passauer Neue Presse gazetesine konuşan Gauck, “Bu skandal beni çok tedirgin ediyor.” dedi. NSA’nın dinleme faaliyetlerinin özgürlüğe zarar verebileceğini belirten Gacuk, “Telefon görüşmelerimiz veya maillerimizin yabancı istihbarat teşkilatları tarafından toplandığı veya kaydedildiği yöndeki korkular özgürlük hissini kısıtlar. Böylece özgürlüğün zedelenmesine sebep olabilir.” açıklamasını yaptı. Gauck, özgürlüğün demokratik bir ülkenin temel haklarından biri olduğunun altını çizdi. Devletin terörden korumak için vatandaşlarını özgürlüğünü kısıtlamak zorunda olduğunu kabul eden Gauck, buna rağmen kişisel haklar ve insan onurunun bir parçası olarak anayasada kendi kaderini kendi belirleme hakkının mevcut olduğunu vurguladı.

 

Gauck’u kaygılandıran diğer bir konu ise seçim katılım oranı oldu. “Kim ki seçime gitmezse, siyasi katılım ve birlikte karar verme imkanından vazgeçmiş olur.” diyen Gauck, kimsenin seçime gitmeye zorlanamayacağını, ancak sandığa gitmemenin sadece bir oy kullanmak olmadığına da dikkat çekti. Bu anlamda siyasi partilere görev düştüğünü söyleyen Gauck, partilerin kendi pozisyonlarını açık ve anlaşılır bir şekilde vatandaşlara sunmaları gerektiğini belirtti.

 

PARLAMENTERLER İKNA OLMADI

 

Diğer taraftan ise Alman istihbarat teşkilatlarının koordinasyonundan sorumlu Federal Başbakanlık Dairesi Başkanı Ronald Pofalla’nın, Federal Meclis Denetleme Kurulu’nun ‘NSA-skandalı’ çerçevesindeki sorularını cevapladığını söylemesine rağmen parlamenterler daha fazla bilgi talep ediyor. Muhalefet partililer, Pofalla’nın olayı aydınlatmak için hazır olduğunu takdir etse de, kendilerine sunulan belgelerde bir çok sorunun cevapları bulunmadığına dikkat çekti.

 

Yeşiller Partili Christian Ströbele, federal hükümetten eski CIA ajanı Edward Snowden’in Federal Meclis Denetleme Kurulu’nda konuşması için çaba sarf etmesini talep etti. Kurulun Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başkanı Thomas Oppermann ise özellikle ‘Prism’ isimli NSA’nın dinleme programıyla ilgili sorularına cevap istedi. Oppermann, federal hükümetin bu konunun vahametinin farkına vardığını belirtti.

 

Pofalla ise bu olay çerçevesinde çok eleştirilen Alman dış istihbarat teşkilatı BND Başkanı Gerhard Schindler’i savundu. Alman istihbarat teşkilatlarının yasa ve kanunlara göre çalıştığını ifade eden Pofalla, Prism ile ilgili aydınlatma çalışmalarını sürdüreceği sözünü verdi.

 

Federal Meclis Denetleme Kurulu’nun NSA konusunu değerlendirmek için iki oturum daha yapması bekleniyor. Bu oturumlara 2001 yılında Federal Başbakanlık Dairesi eski Başkanı olan SPD Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier ve BND’nin eski şefi Ernst Uhrlau’nun şahit olarak katılması bekleniyor. Ströbele ise Başbakan Angela Merkel’in de çağırılması için dilekçe sundu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.