G7 ülkelerinden Rusya’ya ek yaptırım kararı

G7 ülkelerinden Rusya’ya ek yaptırım kararı

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan G7 ülkeleri, Rusya’yı Cenevre’de yapılan anlaşmaya uymamakla suçlayarak bu ülkeye ek yaptırım kararı aldı.

G7 ülkeleri ile AB Konseyi ve AB Komisyonu’nun imzasını taşıyan ortak açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik eylemlerinin sert bir şekilde kınandı. G7 ülkelerinin Kırım ve Sivastapol’u Rusya toprağı olarak tanımadığı bir kez daha vurgulandı. Açıklamada, “Rusya tarafından desteklenen ayrılıkçıların Ukrayna’nın doğusunu karıştırmak adına sürdürdükleri girişimlerden duyduğumuz kaygıyı ve 25 Mayıs’taki başkanlık seçimlerinde barışçıl ve güvenilir bir ortamdan emin olmak için daha ileri adım atma kararlılığımızı belirtmek noktasında birleşiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

G7 ülkeleri 17 Nisan’da İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen dörtlü zirvedeki anlaşma sonrası Ukrayna’nın attığı adımlardan duydukları memnuniyeti dile getiridi. Rusya ise bunun aksine tansiyonu yükseltmekle suçlandı. Rusya’nın Cenevre anlaşmasını destekleyecek hiçbir somut eylemde bulunmadığının vurgulandığı açıklamada, “Rusya kamu önünde anlaşmayı desteklemedi. Ne Ukrayna’yı istikrasızlaşma arayışındaki ayrılıkçıların eylemlerini kınadı ne de silahlı militanlara işgal ettikleri hükümet binalarını terk etmeleri ve silahlarını bırakmaları çağrısı yaptı. Bunun yerine Ukrayna sınırında sürmekte olan askeri harekat tehdidi ve giderek daha fazla kaygı veren retorikler ile tansiyonu yükseltmeye devam etti.” ifadelerine yer verildi.

Rusya’nın Kırım ve Sivastapol’u Rusya toprağı ilan etmesini tanımadıklarını belirten G7 ülkeleri, “Rusya’nın Kırım ve Sivastapol’u illegal bir şekilde topraklarına katma çabasını sert bir şekilde kınadığımızı tekrar ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulanması konusunda süratle hareket etme konusunda fikir birliğine varıldığının kaydedildiği açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik eylemlerine karşılık olarak uluslararı toplumdan gelen cevabın bu ülkenin ekonomisine ciddi bedeller ödettiği hatırlatıldı. G7 ülkelerinin “daha geniş ve koordineli” yaptırımlar hazılarladığı ancak Cenevre anlaşması temelinde krizin diplomatik yollarla çözülmesi adına kapının açık olduğunun altı çizildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.