Freedom House: Türkiye’deki yargı ‘reformu’ demokrasinin altını oyuyor

Freedom House: Türkiye’deki yargı ‘reformu’ demokrasinin altını oyuyor

Dünya genelindeki demokratik gelişmeleri takip eden Freedom House, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Adalet Bakanlığı’na bağlanması yolunda hükümetin yaptığı yasal çalışmaya sert tepki gösterdi. Washington D.C. merkezli kuruluş yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti Hükümeti’nin HSYK’ya yönelik yaptığı çalışma için, ‘‘Türkiye’deki yargı ‘reformu’ demokrasinin altını oyuyor.’’ ifadelerini kullandı.

Açıklamada, AK Parti hükümetinin yargı sisteminde yapmayı istediği değişiklikle ortaya çıkan yolsuzluğun ve soruşturmanın önünü kesmeye çalıştığı ifade edildi. Freedom House hükümetin izlediği bu politikanın Türk demokrasisine zarar verdiğinin altını çizdi.

Hükümetin Meclis’e gönderdiği yasa teklifi ile HSYK’yı direkt kendisine bağlamaya çalıştığını belirten Freedom House, bu kurumun yapısının Avrupa Birliği mevzuatına uyarlamak için yapılan reform ile hayata geçirildiğine dikkat çekti. Meclis’in hükümet tarafından verilen tasarıyı geri çevirmesi gerektiğini belirten Freedom House Başkanı David J. Kramer, ‘‘Yargının bağımsızlığı için yargı ‘reformu’ paketi parlementoda kabul edilmemeli. Eğer Meclis paketin geçmesine izin verirse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veto hakkını kullanmalı ve bu teklif yasaya dönüşmemeli.’’ diye konuştu.

Meclis’teki tasarının hayata geçirilmemesi gerektiğini yineleyen Kramer, ‘Aksi halde bu adım güçler dengesinin bozulması yolunda hükümetin tehlikeli şekilde bir adım daha ileri gitmesini sağlamış olacaktır.’’ şeklinde konuştu.

 

Açıklamada, HSYK’nın yapısının Avrupa Birliği müktesebatına uyum için 2010’da AK Parti’nin de desteği ile hayata geçirildiği hatırlatıldı. Teklifin hayata geçmesi durumunda HSYK’nın Adalet Bakanlığı’na bağlanacağı ve yargının tamamen hükümetin kontrolüne geçeceğine vurgu yapıldı. Türk Anayasası’nda yargının bağımsızlığının Anayasa’nın 138. maddesi ile garanti altına alındığı belirtilen açıklamada, mevcut HSYK seçimleri hakkında da kısa bir bilgi verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.