Fransız Alplerinde uçak kazası: 150 ölü

Fransız Alplerinde uçak kazası: 150 ölü

Germanwings havayollarına ait Barselona’dan yerel saat ile 09.55’de kalkan ve Düseldorf kentine giden bir A320 Airbus uçağı kalkışından yaklaşık 45 dakika sonra Fransız Alplerinde düştü.

1991 yılında filoya katılan uçağın Fransa ’nın güneyinde İtalyan sınırına yakın Barcelonette kenti yakınlarına düştüğü belirtildi.

Uçağın pilotunun saat 10.47 de Provenza kentinde bulunan havaalanındaki kuleye 11.500 metreden 2 bin metreye ani düşüş yapması üzerine acil durum çağrısı yaptığı kaydedildi. Bu acil çağrı üzerine arama çalışmalarına katılan iki helikopterin uçağın enkazına ulaştığı duyuruldu.

Uçakta bulunan 144 yolcu ve 6 mürettebattan kimsenin kurtulmadığı açıklanırken, uçakta 40’dan fazla İspanyol vatandaşının da bulunduğu belirtildi. Uçaktaki yolcular arasında Türklerin de olduğu belirtildi.

İHA’nın haberine göre, kazada hayatını kaybedenler arasında yer alan Türk yolculardan birinin kimliği belli oldu. Yolculardan 36 yaşındaki Gülizar Çelik isimli Türk vatandaşının İstanbullu ve evli olduğu bilgisine ulaşıldı.

67 Alman yolcu taşıyan uçaktaki 45 kişinin İspanyol soyadına sahip olduğu açıklanmıştı.

DHA, Alman basınının “uçakta Gelsenkirchen kenti yakınlarındaki bir liseden 16 öğrenci ve iki de öğretmenin bulunduğunu” yönündeki haberlerini aktardı.

İspanya Kralı VI. Felipe, uçakta Türkiye vatandaşlarının olduğunu duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yaptığı açıklamada İspanya Kralı’nı doğruladı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kazadan kurtulan olduğunun tahmin edilmediğini söyledi. Hollande, kazada hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun Almanya vatandaşı olduğunu belirtirken, “Kaza, ulaşması zor bir bölgede meydana geldi” dedi.

Hollande, yaptığı açıklamada Şansölye Angela Merkel’e taziyelerini iletti ve kaza sebeplerinin derhal anlaşılması için tüm gerekenlerin yapılacağını söyledi.

Hollande, resmi Twitter hesabından kazayı “trajedi” olarak niteledi ve hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini iletti.

Başbakan Manuel Valls ise, “Kazanın nedeni henüz bilinmiyor” dedi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in sözcüsü, Twitter’dan yaptığı açıklamada Alman liderin kaza nedeniyle “derinden sarsıldığını” belirtti.

Uçakta yardım sinyalinin kokpitten geldiği açıklanırken, Fransa Başbakanlığı kabinesi İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, çevre Bakanı Ségolene Royal ve taşımacılıktan sorumlu Devlet Bakanı Alain Vidalies uçağın düştüğü bölgeye gideceklerini söyledi.

Germanwings havayolu şirketinin daha önce ölümcül bir kazaya karışmadığı ifade edilirken,  81 uçağıyla 86 noktaya uçan şirketin sahip olduğu filonun yaş ortalaması 9.2. Düşen uçağın 24 yıllık olduğu belirtildi.

Germanwings’ten yapılan ilk açıklamada, “Kaza haberleri konusunda henüz herhangi bir bilgiyi teyit edemiyoruz” denildi.  Lufthansa havayollarına ait Germanwings şirketi Barselona- Düseldorf arasındaki uçuşları 39.90 avroya yapıyordu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı kaza kurbanlarının yakınları için 030 5000 3000 numaralı bir kriz hattı açtı. Lufthansa yaptığı açıklamada, “Bizim için kara bir gün” ifadesini kullandı. Lufthansa, kazadan canlı kurtulanların olmasını da diledi.

Kaza yerine ulaşan ekiplerin uçağın kara kutusunu buldukları da öğrenildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.