Fransa’da ‘Laiklik Şartı’ tartışma konusu oldu

Fransa’da ‘Laiklik Şartı’ tartışma konusu oldu

 

Fransa’da orta öğretim kurumlarına asılacak ‘Laiklik Şartı’ başlıklı panolar tartışılmaya devam ediyor.

 

Fransa İslam Konseyi Başkanı (CFCM) Dalil Boubakeur, “Bu panoların kimi hedef aldığını biliyoruz. Korkarım 2004 yasasında olduğu gibi Müslümanların genelini damgalayan bir durumla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı. CFCM başkanı, dini simge ve giysilerin yasaklanması bölümünde de İslam’a karşı eğri bir bakış açısı olduğunu kaydetti.

 

İslamofobi İnceleme Merkezi Başkanı Abdullah Zekri de ‘Laiklik Şartı’ panolarının cemaatçilikle mücadele için konulduğu iddialarını değerlendirerek, “Ben hedef alındığımızı düşünüyorum çünkü cemaatçilikten bahsederken Müslümanlıktan da bahsediyoruz.” dedi. Zekri, ‘Laiklik Şartı’ panolarıyla ne Hristiyanların ne de Yahudilerin hedef alındığını iddia etti.

 

‘HER DİNE EŞİT MESAFEDE HAZIRLANDI’

 

Eleştirilere cevap veren Fransa Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon, ‘Laiklik Şartı’ panolarının sadece cumhuriyet değerlerini hatırlatmak için hazırlandığını savundu. Anayasanın ilk maddesinin laiklik ilkesiyle ilgili olduğunu söyleyen Peillon, okullara da eğitim görevinin verildiğini kaydetti. Fransız bakan, hazırlanan panoların her dine eşit mesafede olduğunun da altını çizdi. Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon, panoların yeterli olmayacağını da vurgulayarak laikliğin ders olarak okutulması gerektiğini dile getirdi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.