Fransa’da halk cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için sandık başında

Fransa’da halk cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için sandık başında

 Fransa’da iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu bugün yapılıyor. Ülke genelinde sandıkların yerel saatle saat 08.00’de açılması ile oy verme işlemleri başladı, 19.00’da sona erecek. Büyük kentlerde ise 20.00’a kadar oy kullanabilecek. 12 adayın katıldığı seçimlerde rekabetin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile en yakın rakibi sağ popülist Marine Le Pen arasında yaşanması bekleniyor.

Resmi olmayan ilk sonuçların sandıkların kapanmasının ardından açıklanması bekleniyor.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimi beş yılda bir yapılıyor. Fransa siyasi sistemine göre geniş yetkileri bulunan cumhurbaşkanı, ülkenin yönetiminde büyük söz hakkına sahip.

İKİ TURLU SEÇİM

48,7 milyon seçmenin olduğu ülkede ilk turu 10 Nisan’da gerçekleşen seçimde 12 aday içerisinde yüzde 50’yi geçen aday gelecek 5 yıl boyunca ülkeyi yönetecek.

Hiçbir aday ilk turda yüzde 50’yi geçemezse en fazla oyu alan iki aday 24 Nisan’da düzenlenecek seçimin ikinci turunda yeniden yarışacak.

Seçimi kazanan aday 13 Mayıs’a kadar cumhurbaşkanlığı görevini devralacak.

Fransa’da seçime katılım oranının düşük kalmasından endişe ediliyor. Seçim öncesi yapılan anketlere göre, seçmenlerin yüzde 30’u sandığa gitmeyi düşünmezken 10 seçmenden 3’ü ise hangi adayı desteklemek istediği konusunda kararsız.

HANGİ İSİMLER ÖNE ÇIKIYOR?

Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen

Seçimde rekabetin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile sağ popülist Marine Le Pen arasında yaşanması bekleniyor.

Macron’la birlikte 12 adayın yarışacağı seçimde Le Pen dışında merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) adayı Valerie Pecresse ve Yeniden Fetih (Reconquete) partisi Başkanı Eric Zemmour aşırı sağdan diğer adaylar olarak öne çıkıyor.

8 Nisan’da BFM TV için yapılan son anket, Le Pen’in Macron’u yakaladığını ve yalnızca 1 puan geriden takip ettiğini ortaya koydu. Elabe araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, ilk turda Macron yüzde 26, Le Pen yüzde 25 oy alacak.

2017 yılında seçimlerin ilk turunda Macron yüzde 24 dolayında oy alırken Le Pen’in oy oranı yüzde 21,3 olmuştu.

Son ankete göre, Marine Le Pen ikinci turda da aradaki farkı kapatıyor. Emmanuel Macron ikinci turda yüzde 51 ile kılpayı kazanacak görünürken Le Pen, yüzde 49 oy alıyor.

Oylarını artıran diğer aday radikal sol Boyun Eğmeyen Fransa hareketinin adayı Jean Luc Melenchon ise yüzde 17,5’le üçüncü sırada yer alıyor.

Ukrayna savaşının gölgesinde yapılan seçim kampanyalarında savaşın ekonomik etkileri ve alım gücü gibi konular öne çıkmıştı.