Fransa’da 400 kişi terör şüphesiyle izleniyor

Fransa’da 400 kişi terör şüphesiyle izleniyor

Fransa yüzlerce kişiyi El Kaide veya IŞİD’e bağlı uyuyan terör hücresi olma şüphesiyle izlediğini açıkladı.

Fransız İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve Avrupa’daki istihbarat örgütlerinin en hızlı şekilde, sıradan bir kişinin nasıl bir teröriste dönüştüğünün ve bu dönüşümün başlangıcının nasıl engelleneceğinin sorusuna cevap vermeleri gerektiğini söyledi.

Cazeneuve röportajda Fransız istihbarat servislerinin 400 civarında kişiyi El Kaide ve benzer örgütlerle ilişki içinde uyuyan hücre olarak tanımladığını ve bu kişileri izlemeye aldığını belirtti.

İçişleri Bakanı’na göre izlemeye alınan kişiler 7 Ocak günü Paris’te Charlie Hebdo’ya baskında bulunup, 12 kişiyi öldüren Said ve Şerif Kouachi kardeşlere benzer özellikler taşıyor.

Kouachi kardeşler Fransız yetkililer tarafından 2011 yılından 2014 yılına kadar izlenmiş, Amerikalı yetkililer Şerif Kouachi’nin Yemen’e yaptığı geziyi haber vermiş ancak saldırı gerçekleşene kadar kardeşlerin şüpheli bir hareketi görünmemişti.

Cazeneuve ayrıca güvenlik güçlerine yeni yetkiler tanınması gerektiğini, şu an şüphelilerin elektronik görüşmelerini izlemek için çok zaman kaybedildiğini söyledi.

Bakan ayrıca bu hafta ABD’ye yapacağı ziyaret sırasında internet devlerinden kimi kullanıcılarının terör propagandası içeren görüntü veya yazışmaları izleyip, paylaştıklarında yetkililere yardım edecek düzenlemeler yapmalarını da isteyecek.

Cazeneuve “Bu tür saldırıların sonrasında yüzde doksan, saldırganın belirli internet sitelerine girdiği veya terörü provake eden bloglarda dolaştığı görülüyor” dedi.

Amerikan istihbarat örgütleri IŞİD ve benzer yapılara Batı’dan 3,400 tüm dünyadan ise 20 bin dolayında kişinin gönüllü olarak katıldığını açıklamıştı.

Fransa şu sıralar Avrupa Birliği’nde terör propagandası yapan materyallerin internette çocuk istismarı ile aynı kategoride görülmesi için yasal düzenlenmenin yapılması için lobi yapıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.