Fransa, Mali’ye askeri müdahale için bastırıyor

Fransa, Mali’ye askeri müdahale için bastırıyor

Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK), Batı Afrika ülkesi Mali’ye Afrika birliklerinin “bir an önce müdahale edebilmesi” için karar alma çağrısında bulunurken, ABD yönetimi müdahale öncesinde ülkede demokratik bir hükümet kurulması gerektiği görüşünde.

        

BMGK’da, Afrika’daki bazı olayların ele alındığı dünkü toplantıda, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali merkezi hükümetinin ülkenin kuzeyinde yeniden hakimiyeti sağlaması amacıyla yapılması planlanan askeri müdahaleyi gündeme getirdi.

    

Hollande, Fransa ve Afrika Birliği’nin, Batı Afrika birliklerinin Mali’nin kuzeyine yapacakları askeri müdahaleye destek sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Bölgedeki örgütleri “El-Kaide bağlantılı terörist oluşumlar” olarak niteleyen Hollande, bu gruplarla müzakerenin söz konusu olmadığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, Mali’deki güvenlik güçlerinin yardıma ihtiyacı olduğunu, Somali ve Fildişi Sahilleri’nde yaşanan olaylara Afrika birliklerin müdahil olmasının başarılı sonuçlar getirdiğini belirtti.

    

Clinton, Mali’deki “kaos ve vahşetin” bölgede istikrarı tehdit ettiğini belirterek, “Mali’de neler olduğunu hepimiz biliyoruz. Şiddet yanlısı uç görüşlü kişiler, kendi gaddar ideolojilerini dayatmak, insan hakları ihlalleri yapmak ve yeri doldurulamayan kültür mirasını yok etmek için çok yoğun şiddete başvuruyor” diye konuştu.

    

Clinton, Mali’de demokratik seçimle iş başına gelecek meşru bir hükümetin, kuzeyde yaşanan isyanı bitirebileceğini ve yasaları yeniden düzenleyerek yaşanan krize siyasi çözüm getirebileceğini belirterek, “Mali’deki güvenlik güçlerini eğitmemiz gerek, böylece radikal kişileri bölgeden çıkarabilir, sınır bölgelerini savunabilir ve insan haklarını koruruz” ifadelerini kullandı.

    

Mali’de bu yıl Ocak ayında kuzeydeki silahlı gruplar Mali ordusunu bölgeden geri çekilmeye zorlayarak burada hakimiyet kurmuş, Mart ayında da ülkede bir askeri darbe gerçekleşmişti. Kuzeydeki örgütlerden özellikle Ensaruddin gibi bazı gruplar, bölge ülkeleri ile Batı ülkelerinin yoğun tepkisini çekiyor. Darbeden sonra iş başına gelen Mali geçici hükümeti, ülkenin kuzeyinde yeniden hakimiyet kurmak için, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu’ndan (ECOWAS) yardım istemişti.

    

Batı Afrika’daki gelişmeleri yakından izleyen Fransa, bir süredir Mali’nin kuzeyine askeri müdahalede bulunulması için ısrar ediyor ve ECOWAS ülkelerini bu amaçla destekliyor. Ancak gerek ECOWAS gerek Fransa, müdahale için BMGK’dan karar çıkartılmasını bekliyor. BMGK konuyu bir süredir gündeminde tutmasına karşılık henüz bir karar alabilmiş değil.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.