Fransa, Essed’e müdahale çağrısı yaptı

Fransa, Essed’e müdahale çağrısı yaptı

Fransa, Suriye’de sivillere karşı kimyasal saldırı düzenlendiğine dair iddiaların kanıtlanması halinde, uluslararası toplumun güç kullanarak karşılık vermesi gerekeceğini açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius dün Fransız televizyon kanalı BFM’de yaptığı açıklamada, “Suriye’ye uluslararası toplumdan güç kullanarak bir karşılık verilmeli, ancak bu ülkeye müdahale için asker gönderilmesi söz konusu değil.” dedi.

Fabius, BM Güvenlik Konseyi’nin karar alamaması halinde ‘başka yollardan’ karar alınabileceğini ifade etti fakat muhtemel seçenekler konusunda detay vermedi. Öte yandan Fransız Le Figaro gazetesi, ABD, İsrail ve Ürdün tarafından gerilla eğitimi verilen 600 kadar Suriyeli muhalifin, geçen haftadan bu yana Suriye’ye giriş yaparak Şam’a doğru ilerlediğini iddia etti.

Birleşmiş Milletler, katliama karşı sessiz

Dünya, Beşşar Esed’e bağlı güçlerin, Şam’ın doğusundaki Guta’da kan donduran kimyasal katliamın şokunu yaşarken, gözlerin çevrildiği Birleşmiş Milletler ise bu konuda adım atamadı. Muhaliflere göre çoğunluğu kadın ve çocuk bin 700 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından acil toplantı yapan BM Güvenlik Konseyi, bu ülkede bulunan BM kimyasal silah uzmanlarının, iddiaları araştırması yolunda açık bir talepte bulunmadı. Türkiye, ABD, Fransa ve İngiltere gibi 35 ülkenin, saldırının olduğu bölgeye yaklaşık 10 kilometre mesafedeki bir otelde kalan denetçilerin derhal bölgeye gönderilmesi talebi Rusya ve Çin engeline takıldı. Konsey sadece kimyasal saldırı iddialarının açıklığa kavuşturulması gerektiğine dair bir açıklama yapmakla yetindi. Konsey üyesi ülkelerin diplomatları, BM ekibinin bir an önce olayı incelemelerini isteyen açıklama metninin Rusya ve Çin’in itirazlarıyla yumuşatıldığını söyledi. Konsey’den bu konuda bir karar çıkmazken BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, iddiaların incelenebilmesi  amacıyla bölgeye giriş  için Şam yönetiminden resmi izin istedi.

Obama’dan istihbarat talimatı

Şam’da önceki gün gerçekleştirilen katliam, geçen yıl Suriye’de kimyasal silah kullanılmasını ‘kırmızı çizgi’ ilan eden ABD Başkanı Barack Obama üzerindeki baskıyı artırdı. Amerikan Kongresi’nin nüfuzlu isimlerinden Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Esed için kimyasal silah kullanmanın ve kırmızı çizgiyi geçmenin hiçbir neticesi yok. Bunları yeniden kullanmasına şaşırmamamız gerek.”  ifadelerine yer verdi.  Washington Post gazetesi de yayımladığı editoryal makalede, “İddialar doğruysa Obama, olaydan sorumlu Suriye askerî güçlerine karşı direkt misilleme ve sivilleri korumak için uçuşa yasak bölge kararı vererek benzer suçlara karşı müsamaha gösterilmeyeceği şeklindeki sözünü yerine getirmeli.” çağrısı yaptı. Artan tepkiler üzerine Obama, iddiaların doğru olup olmadığının acil bir şekilde araştırılması için istihbarat birimlerine talimat verdi.

İran, Muhalifleri suçladı

Suriye’deki iç savaşta Esed rejimini destekleyen İran, Şam’da kimyasal silah kullanımının “terörist grupların” işi olduğunu öne sürdü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün İranlı meslektaşı Cevad Zarif ile yaptığı telefon görüşmesine dair bir açıklama yapan Tahran’ın Ankara Büyükelçiliği, Zarif’in Türk bakana,  “Kimyasal silah kullanımı ile ilgili haberler güvenilir kaynaklarca doğrulanırsa, bu kesinlikle hiçbir cinayeti işlemekten geri durmadıklarını gösteren terörist ve zındık grupların işidir.” dediğini bildirdi. İsrail İstihbarat ve Stratejik İşler Bakanı Yuval Steinitz ise  Suriye’de kimyasal silahla saldırı düzenlendiğini teyit etti ve bu konuda Esed rejimini suçladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.