Filistin BM’deki yeni statüsünü Türkevi’nde kutlayacak

Filistin BM’deki yeni statüsünü Türkevi’nde kutlayacak

Filistin’in Birleşmiş Milletler’deki (BM) ‘gözlemci kuruluş’ statüsünün ‘üye olmayan gözlemci devlet’ konumuna yükseltilmesi bugün BM Genel Kurulu’nda 193 ülkenin oyuna sunulucak. Oylamanın Filistin yönetiminin arzu ettiği şekilde neticelenmesi durumunda ise diplomatik zaferin kutlaması New York’taki Türkiye’nin Daimi Temsiciliği olan Türkevi’nde yapılacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu’nda yarın yapılacak oylama öncesi New York’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la biraraya geldi. Görüşmenin ardından Davuoğlu ile mevkidaşı Riyad Maliki birlikte basına bir açıklama yaptı. Her iki Dışişleri Bakanı da BM Genel Kurul’unda Filistin’in gözlemci üye olmayan devlet statüsüne kavuşması durumunda bunun Filistin davası için bir zafer olacağını vurguladı. Yine her iki bakan Genel Kurul’da alınacak zaferin kutlamasının da New York’taki Türkiye’nin Daimi Temsiciliği olan Türkevi’nde yapılacağını söyledi.

Davutoğlu, Filistin’in müracaatının gecikmiş bir müracaat olduğunu belirterek, Türkiye olarak Filistin’in haklarını her zaman savunacaklarını söyledi. Davutoğlu, “İnşallah Filistin BM Genel Kurulu’nda ‘üye olmayan devlet’ statüsüyle devlet niteliği kazanmış olacak. Bu konuda desteğimizi ifade etmek üzere New York’tayız” dedi.

Yaptıkları görüşmede, oylama için bütün ülkelerin tek tek durumunu ele aldıklarını dile getiren Davutoğlu, “Bizim vardığımız sonuç inşallah yarın önemli bir oyla bu neticeyi alacağız” diye konuştu.

Filistin sorununa Türkiye’nin çözüm için verdiği desteği anımsatan Davutoğlu, “Ümit ederiz ki en kısa zamanda tam devlet statüsüyle Filistin bayrağı BM’de dalgalanacaktır. O bayrak dalgalanıncaya kadar da Türkiye’nin Filistin’e desteği sürecektir” dedi.

Davutoğlu, yarınki oylamanın Filistin için tarihi bir oylama olacağını belirterek ilk kutlamanın da Türkevi’nde gerçekleştirileceğini ifade etti.

‘‘Sayın Devlet Başkanımız Abbas ve Filistinliler olarak bugün geldiğimiz süreçten çok memnunuz’’ diyen Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, Ahmet Davutoğlu için de konuşması sürecinde ‘kardeşim’ ifadesi kullandı. ‘‘Kardeşim Davutoğlu bugün de yarın da bizimle olacak’’ diyen Maliki, Türk halkı ve hükümetine Filistin davasına verdikleri destekten dolayı da teşekkür etti. BM’ye Filistin’in gözlemci devlet statüsüyle katılımının yolunu açacak olan tasarının verilmesinin kendileri için çok büyük önem arz ettiğini aktaran Riyad, ‘‘Sayın kardeşim Davutoğlu bu önemli ve tarihi günde bizleri yalnız bırakmadı ve hep bizimle oldu’’ diye konuştu.

Bir gazetecinin BM’ye sunulan tasarının değiştirilmesi konusunda baskıların olduğu ve bu konuda geri adım atıp atmayacakları sorusuna Riyad, ‘‘Adımı değiştirirsem tasarı da değişir. Tasarıyı nasıl sunduk ise o şekilde kalacak… Evet çok ciddi baskılar gördük ve görmeye de devam ediyoruz tasarının değiştirilmesi için ki, bu oylamaya kadar da sürecek.’’ diye karşılık verdi.  

Türkiye’nin Filistin sorununun başlangıcından bu zamana kadar aynı tutarlı poziyonu aldığını ve bunun kendileri için büyük önem arz ettiğini aktaran Maliki, ‘‘İki hafta önce Ankara’da kardeşim Davutoğlu ile biraraya gelerek süreci baştan sona masaya yatırdık’’ diye konuştu.

Filistin’in BM’ye gözlemci devlet statüsü ile katılımının nihai hedef olmadığına vurgu yapan Maliki, ‘‘Yarından sonraki süreçlere, yaptırımların kaldırılması için atacağımız adımlarla devam edeceğiz’’ dedi.  

Yarın yapılacak oylama için hazır olduklarını belirten Riyad, bunun tam üye devlet statüsü için ilk adım olduğunu hatırlattı. Riyad, ‘‘Genel Kurul’daki oylamadan sonra kutlamayı da Türkevi’nde yapacağız’’ dedi.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/6ie8nuVheKc” frameborder=”0″ allowfullscreen]Orhan Akkurt

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.