Eski savunma bakanlarından Obama’ya ‘Suriye’ eleştirisi

Eski savunma bakanlarından Obama’ya ‘Suriye’ eleştirisi

Başkan Barack Obama’nın savunma bakanlığını yapmış olan Robert M. Gates ve Leon E. Panetta’dan, Obama’nın Suriye politikalarına eleştiri geldi. Dallas’ta bir konferansta bir araya gelen ikili, Obama’nın Suriye’nin kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle Kongre’den yetki istemesini eleştirdi.

 

Bush döneminde de savunma bakanlığı yapmış olan Gates, askeri müdahalenin etkisiz olacağı, dolayısıyla Obama’nın bu konuyu Kongre gündemine getirmesini yanlış bulurken, CIA Başkanlığı da yapan Panetta, tam aksini savundu. Panetta, Obama’yı askeri müdahaleyi gerçekleştirmediği için eleştirdi. Panetta, “Başkan, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığının tespit edilmesinden sonra verdiği saldırı sözünü tutmalıydı. ABD Başkanı, bir konuda kırmızı çizgileri çizdiyse, bu ülkenin kredibilitesi başkanın sözünün arkasında durmasına bağlıdır.” dedi.

 

NY Times’ın haberine göre Panetta, “Başkan bir konuda bir sonuca vardıysa, sınırlı harekatı gerçekleştirerek Esed’in peşine düşmeli ve tüm dünyaya kırmızı çizgilerimiz olduğunda, sözümüzü tuttuğumuzu açıkça göstermeliydi.” ifadelerini kullandı.

 

Eleştirilerle ilgili görüşleri sorulan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, eski savunma bakanlarına büyük saygı duyduğunu; ancak görüşlerine katılmadığını söyledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.