Eski başbakana yolsuzluktan 9 yıl hapis

Eski başbakana yolsuzluktan 9 yıl hapis

Hırvatistan’ın eski başbakanı Ivo Sanader’e ve muhafazakâr partisi Hırvatistan Demokratik Birliği Partisi’ne (HRZ) yolsuzluk ve rüşvet davası kapsamında ceza geldi. Sanader 9 yıl mahkûmiyet alırken HRZ’ye 5,2 milyon dolar para cezası verildi. Sanader’in ve aile üyelerinin özel banka hesaplarına el konulması bekleniyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) en yeni üyesi Hırvatistan’da eski Başbakan Ivo Sanader’e ülke tarihinin en büyük yolsuzluk davasında kamu ihalelerine fesat karıştırmak ve devlet hazinesini kötüye kullanmaktan 9 yıl hapis cezası verildi. Sanader’in Hırvatistan’ı 16 yıl boyunca yöneten muhafazakâr Hırvatistan Demokratik Birliği Partisi (HRZ) de yargılamada suçlu bulundu. Mahkeme, bugün muhalefette olan HRZ’nin 5,2 milyon dolar para cezası ödemesini de hükme bağladı. HRZ ülke tarihinde bu cezayı alan ilk parti oldu.

Dava hakimi Ivana Calic, otuz dakika boyunca okuduğu mahkeme kararında Sanader’in dört suç ortağı ile birlikte başbakanlık yaptığı 2003-2009 yılları arasında devlet firmalarından HRZ partisine yasa dışı bir şekilde para aktardığını belirtti. Sanader’in otoritesini kullanarak, kamu kurumlarından partisiyle birlikte şahsına da para aktarımını sağlayan bir şebekeyi yönettiğini söyledi. 60 yaşındaki muhafazakar siyasetçi herhangi bir gerekçe göstermeden 2009 yılında görevinden istifa ederek ülkesinden ayrılmıştı. Sanader daha sonra yakalandığı Avusturya’dan yargılanmak üzere Hırvatistan’a iade edilmişti.

Eski başbakana 9 yıllık hapis cezası getiren dava 2012 yılının nisan ayında başlayan Hırvatistan’ın AB’ye üyelik hedefini gerçekleştirmesine yardımcı olacak büyük rüşvet soruşturmasının bir parçasıydı. Sanader ayrıca 2012 yılında başka bir yolsuzluk davasından da 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dün açıklanan tarihi yolsuzluk ve rüşvet skandalıyla ilgili mahkeme kararının ardından HDZ ise bir üst mahkemeye başvuracağını açıkladı. Partinin görevdeki başkanı Tomislav Karamarko, “Biz suçlu olmadığımıza inanıyoruz. Temyize başvuracağız.” dedi. Karamarko, Sanader’le ilgili alınan kararın haksız olduğunu belirtmekten ziyade “Biz ortak sorumluluğu asla kabul etmiyoruz.” dedi. Eski başbakanla birlikte HRZ’nin o dönemki malî işler sorumlusu, muhasebecisi ve sözcüsü de değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı.

Karar onanırsa mallarına el konulacak

Davada verilen karar bir üst mahkeme tarafından da onaylanırsa Sanader ve ailesine ait içinde milyon dolarların olduğu tahmin edilen özel banka hesaplarına devlet yetkilileri tarafından el konulacak. Ayrıca evlerinde bulunan, değerinin 1,3 milyon dolardan fazla olduğu ifade edilen tablolara ve sanat eserlerine de haciz gelecek. Cezaların ardından değerlendirmelerde bulunan uzmanlar ülke tarihinde ilk defa bir partinin ekonomik kaynaklarının yasa dışı bir şekilde oluşturulması sebebiyle cezalandırıldığını belirtirken bunun ülke siyasetine uzun süre etki edeceğini söyledi. AB yolunda ulaşılan standartların şeffaflık ve daha sağlam bir hukuk yapısı getirdiği Hırvatistan’da siyasi aktörlerin yolsuzluk ve rüşvet meselelerinde daha hassas davranacaklarını ifade etti. Türkiye gibi 2005 yılında AB üyelik müzakerelerine başlayan Hırvatistan, 2013 yılının Temmuz ayında Birliğe katılmayı başarmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.