Esed’den muhaliflere: Siyasi çözüm önerisi size yönelik değil

Esed’den muhaliflere: Siyasi çözüm önerisi size yönelik değil

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ülkedeki krizin çözümü konusunda 5 aşamalı bir çözüm planı sundu. Esed planla ilgili olarak isimlerini zikretmeden muhaliflere bu planı reddedeceklerini ifade ederek, “Baştan söyleyeyim aslında size yöneltilmeyen bir şeyi reddederek boşuna zaman kaybetmeyin.” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, geçtiğimiz Kasım ayından bu yana ilk defa halka sesleniş konuşması yaptı. Esed’in Şam’ın merkezinde yer alan opera evindeki konuşması, devlet televizyonu tarafından canlı yayınlandı. Esed’in konuşması sık sık alkış ve sloganlarla kesildi.

Siyasi çözüm konusunda baştan beri karşılarında bir ortak göremediklerini ifade eden Suriye lideri Esed, “Eğer siyasi bir çözüm konusunda ortak arayıp bulamadıysak, bu bizim siyasi çözüm istemediğimiz anlamına gelmez.” dedi.

İlk günden beri siyasi çözüm için çalıştıklarını iddia eden Esed, “Kandan ve silahtan başka bir şey bilmeyen aşırı gruplarla mı diyalog kuracağız? Yabancıların güdümünde olan ve onların emirleri ile hareket edenlerle mi diyaloga girecektik? Biz gerçek taraflarla diyaloga gireriz. Uluslararası alanda yazılan tiyatrolarda rollerini oynayanlarla değil? Biz köle ile değil emir ile diyalog kurarız.” ifadelerini kullandı.

Siyasi olarak kendilerine karşı olan parti ve şahıslarla diyalog kuracaklarını söyleyen Esed, “Biz Suriye’nin güven ve istikrarı için çalışan her Suriyeli ile diyalog kuracağız. Devletin egemenliği ve bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü çerçevesinde diyolaga gireriz.” ifadelerini kulandı.

Esed ortaya koyduğu çözüm planını, “Birincisi, ilgili bölge ve uluslararası ülkeler terör olaylarını sonlandırmak amacıyla silahlı grupları desteklemekten vazgeçecek. Bu şekilde yurtlarını terk eden mülteciler evlerine dönecek. Bu durumda silahlı kuvvetlerimiz ateşkes ilan edecek. Burada karşı bir saldırı olması durumunda karşı koyma hakkı elinde bulunacak. İkincisi, sınırların güvenliği sağlanacak. Üçüncüsü, mevcut hükümet ülkedeki tüm gruplarla görüşerek herkesin katılacağı ulusal bir toplantı gerçekleştirecek. Ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü sağlayacak ve terörü reddedecek milli misak oluşturulacak. Bu milli misak ülkenin geleceğini çizecek olan ve yeni bir sistem oluşturacak. Dördüncüsü, geniş tabanlı bir hükümet oluşturulacak. Beşincisi, yeni anayasa oluşturularak referanduma sunulacak. Altıncısı, yeni parlamento seçimleri yapılacak. Yedincisi, tutuklular için genel af ilan edilecek.” maddeleri şeklinde sıraladı.

Esed ayrıca ülkede tek bir terörist kalmayıncaya kadar terörle mücadelelerinin süreceğini bildirdi.

Bazı kesimlerin kendilerinin diyalog çağrılarını reddetmeye dönük açıklamalarda bulunmaya başlayacaklarını ifade eden Esed, “Size yöneltilmeyen bir şeyi neden reddediyorsunuz. Bunun için zaman kaybetmeyin.” diyerek diyalogun muhaliflere yönelik olmadığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.