Esed kimyasal silah kullandı

Esed kimyasal silah kullandı

Suriye Genel Devrim Konseyi, Beşşar Esed güçlerinin Şam’ın Doğu Guta Banliyösü’ne kimyasal silahlarla saldırdığını ve çoğu çocuk 1000’den fazla kişinin öldüğünü duyurdu.

 

Saldırıdan hemen sonra yayınlanan görüntülerde çoğu çocuk çok sayıda kişinin cesedi yer aldı. Muhalif yerel koordinasyon komitesi, Şam’ın doğusundaki Kafr Batna’da yer alan bir hastaneye yüzlerce cesedin getirildiğini duyurdu.

Kimi kaynaklar ölü sayısının 635 olduğunu ifade ederken, yayınlanan görüntülerde ölenlerin büyük çoğunluğunun çocuk olduğu dikkat çekiyor. Nefes alamayan çocuğunu hastaneye yetiştiremeyen babanın feryatları ise kameralara yansıdı.

Suriye’de halk bugün kimyasal silah saldırısı ile uyandı. Şam’ın Doğu Ğuta bölgesinde yapılan saldırıda yüzlerce kişiyi yaşamını yitirdi. Muhalifler ilk olarak ölü sayısını 430 duyururken bu sayının 635’e ulaştığı belirtiliyor.

Yayınlanan görüntülerde saldırı sonrasında hastaneye kaldırılan çocuklar ve siviller görülüyor. Bir babanın kimyasal saldırıya maruz kalan çocuğunu arabayla hastaneye yetiştirmeye çalışması görüntülere yansıyor. Panik içinde koşuşturan baba daha sonra çocuğunun üzerine su dökerek uyandırmaya çalışıyor. Tüm müdahalelere cevap vermemesi üzerine çocuğunun öldüğünü anlayan baba sinir krizi geçiriyor. Çocuğunu kameralara doğru kaldıran baba, “Nerede İslam dünyası? Hazreti Muhammed (SAV) Müslümanlar Şam’da fesat çıkarsa artık sizden hayır gelmez. Buyuruyor. Vallahi sizde hayır yok. Billahi sizden hayır yok” siteminde bulundu.

Kimyasal saldırı ülkede BM silah denetçilerinin inceleme başlattığı döneme denk gelmesi dikkat çekiyor. Pazartesi günü Şam’a gelen BM kimyasal silah denetçileri Halep’in Han el Aseli bölgesi olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde kimyasal silah kullanılması ile ilgili inceleme başlatmışlardı.

BM denetçileri Suriye’deydi

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi, Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında kimyasal silah kullanıldığı iddialarının BM denetçileri tarafından incelenmesini istedi.

Mısır’ın resmi haber ajansına göre Elarabi, denetçiler Suriye’de iken böyle elim bir saldırının düzenlenebilmesinin kendisini şaşırttığını ifade etti. Elarabi, BM denetçilerinin ivedilikle Şam yakınlarındaki Doğu Ğuta’ya gitmesi ve neler olduğuna bakmasını talep etti.

İngiltere, kimyasal silah saldırısını BM’ye taşıyor

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esed güçlerinin kimyasal silah saldırısı düzenlediği iddiasını BM Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını söyledi.

Hague, yüzlerce insanın hava bombardımanı ve kimyasal silah saldırısında öldüğü yönündeki haberlerin kendisini derin endişeye sevk ettiğini kaydetti. Hague, Şam yönetiminden de BM denetçilerinin bölgeye gidişine izin vermesini istedi.

Esed yönetimi kimyasal silah saldırısını yalanladı

Suriye yönetimi, Şam’ın bönliyölerinden Doğu Ğuta’da kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaları yalanladı. Suriye Enformasyon Bakanlığı Ğuta bölgesinde kimyasal silah kullanıldığı yönünde basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu savundu.

Suriye resmi haber ajansı SANA’da yer alan açıklamada, bu gibi haberlerin kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığını soruşturan uluslararası komitenin görevinden saptırma girişimi olmakla suçlandı.

 

Yayınlanan görüntülerde Esed yönetimi tarafından kullanıldığı iddia edilen kimyasal silah sebebiyle Doğu Ğuta bölgesinde aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişinin öldüğü görülüyor. Görüntülerde hastanelerde tedavi altında olan çok sayıda boğulma yaşandığı görüntülere yansıyordu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.